Статті

Як виростити інжир у домашніх умовах взимку?

Це насамперед – освітлення. Якщо інжиру не вистачатиме світла, пагони будуть витягуватися, міжвузля будуть великими, листя не набиратиме темно-зеленого відтінку.

Відповідно плоди, які, швидше за все, з’являються раніше ніж листя, не зможуть отримати достатньо поживних речовин і будуть опадати. А це перший урожай, яким поціновувачі інжиру дуже дорожать, бо плоди – найсмачніші.

Якщо ви скучили за весною на підвіконні і взагалі по рослинах, тоді пускайте у вегетацію інжир наприкінці зими та в березні.

Саджанець, який плануєте виставляти для зростання взимку, можна приготувати восени. Коли рослина скинула листя і увійшла до стану спокою, пересадіть у більший контейнер з живильною землею.

Перед висаджуванням велике коріння бажано на третину вкоротити, щоб було більше місця для зростання та розвитку молодих, які активно вбиратимуть поживні речовини із землі. Пересаджувати можна перед вегетацією. Землесуміш має бути поживною, легкою, повітро- і водопроникною. Для покращення структури ґрунту можна додати магазинну універсальну землю. Контейнер має бути низьким та широким з великими дренажними отворами.

Останнім часом для дренажу не використовую ніякі матеріали: биту цеглу або керамзит. Вважаю для інжиру це зайве. Коренева система швидко наповнює ємність, обплітаючи весь вільний простір. Щоб не витрачати час в очікуванні бажаного початку зростання, роблю над рослиною імпровізовану міні тепличку із прозорого пакету, або із пластикової пляшки зі зрізаним дном. У верхній частині роблю отвір для вентилювання та обприскування пагонів (у пляшці регулюю пробкою).

До початку зростання полив має бути обмеженим. Частішого поливу та підживлення рослина вимагає з початком активного росту. Тепличку поступово знімаю, як тільки інжир почне вегетацію.

У квітні-травні, коли мине загроза заморозків, виношу контейнери в сад після попередньої адаптації. Враховуючи, що швидко росте наземна частина рослини та коріння, намагаюся кілька разів перевалювати у більшу ємність. По можливості розправляю частину коріння. Протягом усієї вегетації інжиру в контейнері стежу за своєчасним поливом, підживленням та формуванням крони. За належний догляд інжир віддячить вам гарним урожаєм.

Богдан Гаморак, м. Тлумач, Івано-Франківської області.

Новое на сайте

  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42