Кожен член сім’ї, перш ніж доторкнутися до 12 страв із частуваннями, повинен з’їсти бодай ложку цієї каші. Традиційно ця каша готується із пшениці, але є й інші варіанти.
Кутя з рису
Інгредієнти: Рис – 1 склянка (200 г)
Ізюм – 1 ст. ложка
Мед – 1 ст. ложка
Горіхи – 2 шт
Мак – 100 г
Цукати – 2 ст. ложки
Відварити рис у воді у пропорції 1/3. У гарячий рис слід додати промиті у теплій воді родзинки та цукати. Якщо цукати дуже великі, їх можна трохи подрібнити ножем чи блендером. Підсушити на сухій сковороді мак та горіхи окремо і додати до рису.
Заправляємо кутю з рису однією ложкою меду. Краще заправляти, коли рис ще теплий і готову страву ще на півгодини накрити кришкою і обмотати рушником, щоб наситився рис ароматом від цукатів.
Кутя із пшениці
Інгредієнти: Пшениця – 1 склянка
Мак – 100 грамів
Чищені волоські горіхи – 100 г
Мед – 2 -3 столові ложки
Цукор – до смаку
Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, щоб вона була м’якою. Варять її довго, до 3 годин на повільному вогні. Мак перетирають у ступці до стану, коли він пустить молочний сік. Горіхи можна залити окропом і додати разом з маком за півгодини до кінця приготування. Після того як вимкните вогонь, додайте мед та цукор.
Кутя із трьох злаків
Інгредієнти:
Рис, пшениця, грубий овес – 1 склянка (200 г) у рівних пропорціях
Чорнослив – 1 ст. ложка
Курага – 1 ст. ложка
Ізюм – 1 ст. ложка
Мак – пів склянки
Мед – 1 ст. ложка
Горіхи – 2 шт
Цукати – 2 ст. ложки
Злаки замочити на ніч. Відварити на повільному вогні до готовності. Сухофрукти, цукати, мак та горіхи залити окропом і додати за півгодини до готовності. Мед додати після відключення вогню під каструлею. Каструлю залишити в теплі і дати злакам насититися смаком та запахами солодощів.
Подавати кутю до столу слід у глиняному посуді. На стіл ставлять горщик з кутею і кладуть кількість ложок кожного члена сім’ї. Їсти кашу слід з одного посуду. Тоді вона принесе багатство та єднання.