Останнім часом почастішали випадки діагностування ботулізму.
У Міністерстві охорони здоров’я України звертають увагу, що найчастіше консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні та стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням санітарно-гігієнічних вимог або ж порушення правил зберігання.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що може призвести до тяжких наслідків. У той же час, ботулізм є тією хворобою, якої в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути заражені: ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком, мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок вживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів, які виробляють у промислових умовах.
Це відбувається у разі недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Поки що невідомі випадки ботулізму, пов’язані з вживанням свіжих промитих і правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання таких продуктів:
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі.
У той же час симптоми можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби та більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
Надалі з’являється порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого непокоїть «сітка чи туман» перед очима, двоїння предметів, тяжкість читання, що пов’язане з паралічем м’язів очей). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття грудки в горлі, болі під час ковтання, роздратування в горлі – всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів та супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
У важких випадках пацієнтів непокоїть почуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості хвороби.
Деякі українці, які постраждали через війну, можуть розраховувати на певні пільги від держави.
Пенсіонери мають низку обов’язків перед Пенсійним фондом України. Невчасне інформування про зміни у вашому житті…
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.
У цей день відзначають 27 щорічних свят, з деякими з них ми хотіли б вас…
Багато господинь не люблять довго возитися на кухні, тому віддають перевагу простим рецептам. Пропонуємо найлегший…