Субота, 5 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСало: секрети зберігання і засолювання сала

Сало: секрети зберігання і засолювання сала

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах війни сало - незамінний продукт. Воно досить поживне і його можна довго зберігати без холодильника. Кожна господиня має власні секрети зберігання та засолювання сала.

Однак воно не завжди виходить м’яким. У чому причина – що радять професіонали.

Чим корисне сало?

Натуральне домашнє сало багате на вітаміни, які благотворно впливають на роботу мозку і серцево-судинної системи, нормалізують рівень холестерину, покращують кровообіг. А ось гамма-ліноленова кислота, що міститься в сирому салі, захищає клітини від передчасного старіння. Але це ще не все. У холодну пору сало зігріває і рятує від постійного відчуття втоми і голоду. Наприклад, коли нашим альпіністам у походах треба набратися сили та зігрітися, вони їдять сало.

Як вибрати свіже сало?

Сало має бути рівномірного білого кольору зі злегка рожевим відтінком. Жовтий колір свідчить про те, що сало довго лежало і встигло обвітритися. Також про свіжість сала говорить його еластичність. Можна сірником проткнути шкірку – якщо шкірка пружна і протикається, значить сало свіже. А там, де великий прошарок м’яса, сірник має входити туго.

Звертайте увагу і на тавро. Його наявність говорить про те, що продукт перевірений і безпечний для вживання. Також фахівці рекомендують купувати на ринку сало із залишками щетини на шкірі. Такий продукт, найімовірніше, без шкідливих добавок.

Що робити, якщо сало не жується?

Часто в результаті засолювання сало виходить гумовим і не жується. Виправити ситуацію допоможе духовка. Сало помити від солі, нашпигувати часником, обваляти з усіх боків сумішшю перців. Налити на дно каструлі 100 грамів води, покласти лавровий лист, сало і закрити кришкою. Поставити в мікрохвильову піч на три хвилини при потужності 700 Вт або в розігріту до 100 градусів духовку на 15-20 хвилин. Відкрити кришку і підсушити ще дві хвилини на такій самій потужності. Сало стане м’яким та ніжним.

Як використати старе сало?

Якщо в холодильнику залежався шматок солоного сала, не викидайте його. Сало викладіть у каструлю, залийте молоком і поставте на плиту на невеликий вогонь на 20 хвилин. Потім вийміть та остудіть. Також зі старого сала можна приготувати…

СМАЛЕЦЬ І ШКВАРКИ. Наріжте сало на невеликі шматочки і посмажте на гарячій сухій сковороді до коричневого кольору. Шкварки подати з кашею, млинцями або дерунами, а смалець злити у скляну банку і зберігати у темному холодному місці.

ЗАПPАВКА ДЛЯ БОРЩУ. Залийте сало теплою водою і залиште на один день при кімнатній температурі. Потім перемеліть сало разом із часником у м’ясорубці і додайте у борщ наприкінці варіння. Борщ вийде ароматним та насиченим.

НАМАЗКА НА ХЛІБ. Сало разом з часником, чорним меленим перцем і сіллю пропустіть через м’ясорубку або перемішайте в блендері. Дрібно нарубайте зелень і змішайте з намазкою. Зберігайте таку намазку в скляній банці у холодильнику.

 Засолювання сала без розсолу

Солоне сало без розсолу простіше зберігатиметься в умовах, коли через відключення електроенергії холодильник не працює. Сіль можна без побоювання використовувати у великих кількостях. Це натуральний консервант, який підвищує термін зберігання сала. Тримати сало краще у скляних стерилізованих банках при температурі до плюс 5 градусів. У таких умовах сало можна зберігати від трьох місяців до одного року.

 Солоне сало з цукром

Сало – 1 кілограм, часник – 7-8 зубчиків, сіль – 5 столові ложки, лавровий лист – 5 штук, перець горошком – 7 штук, приправа для м’яса – 3 столові ложки, цукор – за смаком.

Сало промити у холодній воді і просушити паперовим рушником. Кожен шматочок обсипати з усіх боків цукром і відправити сало у холодильник на 12 годин. Знову промити холодною водою і просушити рушником. Подрібнити часник і перемішати зі спеціями. Натерти приправами сало з усіх боків. Відправити його в холодильник на кілька діб. Зберігати сало можна як в холодильнику, так і в темному прохолодному місці.

Якщо шкірка тверда

Якщо свіже сало з твердою шкіркою, обдайте його вогнем на газовій плиті, посипте сіллю і помістіть у скляну банку з кришкою.

Все має бути в міру

Сало в раціоні має бути, але без надмірностей. Бо надто багато жиру може погано вплинути на роботу підшлункової залози. Добова норма сала – 15-20 грамів.

Однако оно не всегда получается мягким.  В чем причина что советуют профессионалы.

Чем полезно сало?

Натуральное домашнее сало богато витаминами, которые благотворно влияют на работу мозга и сердечно-сосудистой системы, нормализуют уровень холестерина, улучшают кровообращение. А вот гамма-линоленовая кислота, содержащаяся в сыром сале, защищает клетки от преждевременного старения. Но это еще не все. В холодную пору, сало согревает и спасает от постоянного чувства усталости и голода. Например, когда нашим альпинистам в походах нужно набраться сил и согреться, они едят сало.

Как выбрать свежее сало?

Сало должно быть равномерного белого цвета со слегка розовым оттенком. Желтый цвет указывает на то, что сало долго лежало и успело обветриться. Также о свежести сала говорит его упругость. Можно спичкой проткнуть шкурку – если шкурка упругая и протыкается, значит сало свежее. А там, где большая прослойка мяса, спичка должна входить туго.

Обращайте внимание и на клеймо. Его наличие говорит о том, что продукт проверен и безопасен для употребления. Также специалисты рекомендуют покупать на рынке сало с остатками щетины на коже. Такой продукт, скорее всего, без вредных добавок.

Что делать, если сало не жуется?

Часто в результате засолки сало получается «резиновым» и не жуется. Исправить ситуацию поможет духовка. Сало помыть от соли, нашпиговать чесноком, обвалять со всех сторон смесью перцев. Налить на дно кастрюли 100 грамм воды, положить лавровый лист, сало и закрыть крышкой. Поставить в микроволновку на три минуты при мощности 700 Вт или в разогретую до 100 градусов духовку на 15-20 минут. Открыть крышку и подсушить еще две минуты на такой же мощности. Сало станет мягким и нежным.

Как использовать старое сало?

Если в холодильнике залежался кусок соленого сала, не выбрасывайте его. Сало выложите в кастрюлю, залейте молоком и поставьте на плиту на небольшой огонь на 20 минут. Затем выньте и остудите. Также из старого сала можно приготовить…

СМАЛЕЦ И ШКВАРКИ. Нарежьте сало на небольшие кусочки и пожарьте на горячей сухой сковороде до коричневого цвета. Шкварки подать с кашей, блинами или дерунами, а смалец слить в стеклянную банку и хранить в темном холодном месте.

ЗАПРАВКА ДЛЯ БОРЩА. Залейте сало теплой водой и оставьте на один день при комнатной температуре. Затем перемелите сало вместе с чесноком в мясорубке и добавьте в борщ в конце варки. Борщ получится ароматным и насыщенным.

НАМАЗКА НА ХЛЕБ. Сало, вместе с чесноком, черным молотым перцем и солью пропустите через мясорубку или перемешайте в блендере. Мелко нарубите зелень и смешайте с намазкой. Храните такую намазку в стеклянной банке в холодильнике.

Засолка сала без рассола

Соленое сало без рассола будет проще хранить в условиях, когда из-за отключения электроэнергии холодильник не работает. Соль можно без опаски использовать в больших количествах. Это натуральный консервант, который увеличивает срок хранения сала. Держать сало лучше в стеклянных стерилизованных банках при температуре до плюс 5 градусов. В таких условиях сало можно хранить от трех месяцев до одного года.

Соленое сало с сахаром

Сало -1 килограмм, чеснок – 7-8 зубчиков, соль – 5 столовые ложки, лавровый лист – 5 штук, перец горошком – 7 штук, приправа для мяса – 3 столовые ложки, сахар – по вкусу.

Сало промыть в холодной воде и просушить бумажным полотенцем. Каждый кусочек обсыпать со всех сторон сахаром и отправить сало в холодильник на 12 часов. Снова промыть холодной водой и просушить полотенцем. Измельчить чеснок и перемешать его со специями. Натереть приправами сало со всех сторон. Отправить его в холодильник на несколько суток. Хранить сало можно как в холодильнике, так и в прохладном темном месте.

Если шкурка твердая

Если свежее сало попалось с твердой шкуркой, обдайте его слегка огнем на газовой плите, посыпьте солью и поместите в стеклянную банку с крышкой.

Все должно быть в меру

Сало в рационе должно быть, но без излишеств. Ибо слишком много жира может плохо повлиять на работу поджелудочной железы. Суточная норма сала – 15-20 грамм.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні