П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧорнобильцям з 1 грудня перерахують пенсії з інвалідності: що зміниться і як...

Чорнобильцям з 1 грудня перерахують пенсії з інвалідності: що зміниться і як вибрати найкращий варіант

Этот материал также доступен на русском языке
У будь-якому разі перерахунок пенсії має відбутися автоматично, тобто звертатися до Пенсійного фонду для цього не потрібно.

«У грудні чорнобильцям мають зробити перерахунок пенсій. Він буде автоматичним чи потрібно йти до Пенсійного фонду і писати заяву?

Сергій, м. Полтава»

Зріс показник середньої зарплати

Справді, з 1 грудня набувають чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року. Зміни було прописано заздалегідь – у Постанові №1307 від 9 грудня 2021 року.

Зокрема, передбачено зміну у формулі розрахунку пенсії за інвалідністю. Йдеться про осучаснення розміру заробітної плати. Протягом довгих років у формулу розрахунку чорнобильських пенсій підставляли середню заробітну плату по країні за 2006 рік (928,81 гривні). Хоча надалі її трохи індексували, але такий стан справ, м’яко кажучи, застарів. Тепер у формулу підставлятимуть ту саму середню зарплату, що й решті пенсіонерів, які вийшли на пенсію на загальних засадах до 2018 року.

Попереднє осучаснення пенсій, призначених за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відбулося у жовтні 2017 року. З того часу більшості пенсіонерів при обчисленні пенсій враховують середню зарплату по країні за 2014-2016 роки. Спочатку це було 3764,40 гривні. А після кількох етапів індексації відповідна сума з 1 березня 2022 року становить 6186,32 гривні. Ось тепер цей оновлений показник також мають підставляти і у формулу розрахунку чорнобильських пенсій замість того, що був у кілька разів меншим.

Повинні вибрати найкращий варіант

Формула розрахунку таких пенсій досить громіздка. Вона залежить від розміру зарплати у зоні відчуження, від середньої зарплати по країні, і навіть від рівня втрати працездатності. Тепер один із параметрів має значно зрости.

Скількох людей торкнеться перерахунок з 1 грудня, сказати поки що складно. Як це позначиться на кожному пенсіонерові, потрібно прораховувати індивідуально. Справа в тому, що останніми роками багато які чорнобильці перейшли на обчислення пенсії з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної зарплати.

Також з минулого року ліквідаторам підняли рівень мінімальних пенсій. Наприклад, при першій групі інвалідності загальний розмір пенсії не може бути нижчим за 100% середньої зарплати по Україні за минулий рік. Так, середня зарплата в країні, яка враховується при обчисленні пенсій, за 2021 рік становить 12 993,56 гривні. Можливо, у деяких випадках перерахована пенсія не перекриє зазначену суму, тобто нічого не зміниться.

Зрештою, Кабінет Міністрів дав завдання Пенсійному фонду в кожному конкретному випадку прорахувати найвигідніший варіант. У будь-якому разі перерахунок пенсії має відбутися автоматично, тобто звертатися до Пенсійного фонду для цього не потрібно.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні