Відповідає Ірина Бондоріна, доктор біологічних наук:
«Одного разу, розповідаючи про своє повоєнне дитинство, рідні згадували, як у школі не було чорнила і в цій якості використовували сік ягід бузини чорної. Нічого дивного в цьому немає: адже з них отримують нешкідливі барвники для кондитерського виробництва, які використовують при виготовленні киселів, пюре, варення, пастили.
Ще з них роблять вино, приправи, замінники чаю і навіть напій довгожителів, для чого настоюють одну столову ложку сухих плодів на півлітра кип’яченої води і додають дві столові ложки травневого меду, нагріваючи перед вживанням.
Втім, у літературі зустрічаються відомості, що плоди чорної бузини є отруйними. Недозрілі плоди дійсно можуть бути небезпечними через наявність у них синильної кислоти. В їжу вживають тільки повністю дозрілі ягоди (серпень-вересень) або після термічної обробки.
Чорну бузину використовують як у народній медицині, так і в офіційній при широкому спектрі захворювань. У її плодах міститься вітамін С, каротин, макро- та мікроелементи».
Які пільги діють в Україні для громадян, які вийшли на пенсію за віком?
Дія чинного тарифу на електроенергію закінчується 31 травня. Чи підвищать тарифи для населення — що…
Ціни на пальне складно назвати бюджетними, через це багато водіїв шукають способи, як заощадити. Але…
Відновлюючі креми для обличчя стали невід'ємним засобом у боротьбі за молодість та здоров'я шкіри. Вони…
Хто може отримати виплати від ООН та куди звертатися для реєстрації.
Які штрафи загрожують українцям у вересні і хто має платити.