Гарбузи, що визріли, переносять у тепле приміщення і спочатку витримують там 10-15 днів. Більше тривале зберігання може призвести до погіршення якості насіння, а то й проростання їх у м’якоті овочів.
Потім насіння витягають, ретельно очищають, вибраковують підгнилі, запліснівлі і зламані. Промивати посадковий матеріал у воді не рекомендується. Насіння викладають в один шар на полотняній тканині або папері і просушують на сонячному підвіконні або просто в теплому сухому приміщенні.
Потрібно мати на увазі, що гарбузові культури легко перезапилюються. Якщо ви вирощували поряд кілька сортів, зібране насіння може нести змішані гени, тобто результат їх посіву буде непередбачуваним. Тому краще купувати насіння у перевіреного виробника.
Якщо ж ви все-таки вирішили заготовити насіння самостійно, врахуйте:
Навесні перед посадкою обов’язково проводять протруювання – обробку насіння проти збудників грибкових захворювань.
7 липня на Івано-Франківщині очікується дощ, на решті територій без опадів.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Тиждень починається з важливої астрологічної події — інгресії Урана у знак Близнята. Цей момент можна…
Хочете здивувати гостей чи просто побалувати себе чимось легким та смачним? Спробуйте десерт «Бульбашки» –…
У православній традиції святі посідають особливе місце – не як заміна Богу, а як наші…
Сьогодні у рейтингу країн за тривалістю життя є лідери, де люди живуть понад 85 років,…