Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли період догляду за особою з інвалідністю не зараховується до страхового стажу?

Коли період догляду за особою з інвалідністю не зараховується до страхового стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляються випадки, коли догляд за людиною з інвалідністю не зараховується до страхового стажу та не впливає на розмір пенсії.

«Мені 65 років, я пенсіонер за віком. Живу разом із хворою 97-річною мамою, яка має пенсію як член сім’ї загиблого. Я отримую щомісячну виплату 180 грн за догляд за мамою. Чи зарахують до мого стажу період догляду за літньою людиною, і чи може це вплинути на розмір моєї пенсії?» – запитує пенсіонер із Кіровоградської області.

У Пенсійному фонді відповіли, що такі періоди  зараховуються до стажу при призначенні пенсії. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», період догляду за особою з інвалідністю І групи зараховується до стажу непрацюючим працездатним особам, які здійснюють такий догляд та отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства. Оскільки ви пенсіонер за віком, тобто особа, яка за законодавством є непрацездатною особою, період догляду за 97-річною мамою не зараховується до вашого страхового стажу і, відповідно, не впливає на розмір пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як родичам отримати пенсію зниклого без вісті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні