Статті

Про що треба знати при перехіді на інший вид пенсії

Про що треба знати при перехіді на інший вид пенсії

«У 2018 році мені призначили пенсію за інвалідністю ІІІ-ї групи. Тоді мій стаж становив 30 років і 3 місяці. 2021 року я зробив доплату до мінімального страхового внеску у сумі 3107 гривень. Після доплати стаж становив 35 років 9 місяців, і я перейшов із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком. Розмір пенсії становив лише 2200 гривень, хоча у роздруківці Пенсійного фонду було зазначено суму 3171 гривня. Як таке може бути?

Я працював підприємцем. Зробивши доплату до мінімального страхового внеску, придбав не менше ніж 24 місяці страхового стажу. І мені мусили зробити перерахунок пенсії з урахуванням вищого показника середньої зарплати по країні. Але при переведенні з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком мені залишили старий показник зарплати. Копії документів додаю і прошу дати роз’яснення.

Микола Родинчук, м. Стрий, Львівська обл.»

Про середню зарплату і покупку стажу

Ситуація дуже нетипова. І треба докласти великих зусиль, щоб описати її зрозумілою мовою. Спробуємо це зробити тезово, спираючись на Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

  • При первинному призначенні пенсії враховується середня зарплата по країні за три роки, що передують році звернення по призначення пенсії (частина 2 статті 40 цього Закону).

  • При переході з одного виду пенсії на інший застосовується та сама середня зарплата, яка застосовувалася до перерахунку. Тобто застосовується старий показник середньої заробітної плати (частина 3 статті 45).

  • Виняток можливий лише в одному випадку. Якщо людина після призначення пенсії за інвалідністю продовжувала працювати і придбала ще не менше 24 місяців страхового стажу після призначення пенсії, то при переході з пенсії за інвалідністю вперше на пенсію за віком враховується нова середня зарплата по країні. Тобто середня зарплата за три роки, що передують року переходу з одного виду пенсії на інший – ніби пенсія призначається вперше (частина 3 статті 45).

За даними Пенсійного фонду, на момент призначення пенсії ваш стаж було враховано до 31 грудня 2017 року. При переході на пенсію за віком у 2021 році стаж додатково зараховано до 30 вересня 2018 року (з моменту первинного призначення пенсії додалося лише 9 місяців).

На нашу думку, ви не підпадаєте під виняток, тому що два роки стажу, яких не вистачало, ви придбали не шляхом додаткової роботи після виходу на пенсію, а переважно шляхом доплати до мінімального страхового внеску за більш ранні періоди (за періоди роботи до виходу на пенсію за інвалідністю). А це зовсім інший страховий випадок, який не передбачено статтею 45 зазначеного Закону. Тому вважаємо дії Пенсійного фонду правильними. Спробувати оскаржити їх можна хіба що в судовому порядку, намагаючись довести юридично, що формально ви виконали вимоги зазначеної норми: «продовжували працювати після виходу на пенсію» і в той же час «придбали не менше 24 місяців страхового стажу» (хоч і не тому, що продовжували працювати).

 Про повний стаж і помилки комп’ютера

Пояснимо необізнаним читачам, що законодавство дозволяє підприємцям здійснювати заднім числом доплату страхових внесків за ті періоди, коли вони виплачувалися у сумі, меншій за мінімальний. Таким чином, підприємницький стаж зараховується не частково, а повністю. У вашому випадку головний плюс від такої доплати – наявність 35 років страхового стажу. Як відомо, така кількість стажу дозволяє гарантовано отримувати пенсію у сумах, вищих за мінімальні, особливо пенсіонерам старшого віку.

Це видно і у вашому випадку: після перерахунку пенсія збільшилася з 1769 до 2200 гривень. Тобто доплата до мінімального внеску за минулі періоди виявилася виправданою і має окупити себе в будь-якому разі. При цьому мінімальні виплати людям з повним стажем цього року ще трохи зросли, наприклад, до 2300 гривень з 1 березня.

А тепер – про невідповідність, яка вас турбує. В одній із роздруківок, яку видав вам Пенсійний фонд, справді замість призначених 2200 гривень стоїть сума 3171 гривня. На нашу думку, комп’ютер помилково «прийняв ваш бік» і формально врахував нову середню зарплату. Адже коли в нього ввели нові дані, вийшло, що при переході з одного виду пенсії на інший ваш стаж збільшився на 5 років. Алгоритм комп’ютерної програми логічно це сприйняв як однозначний сигнал про необхідність застосувати нову середню зарплату. Але, як ми пояснили, це хибний шлях.

Поміркуйте самі, ви були на пенсії кілька років, а до стажу при перерахунку додалося відразу 5 років – вже не стикується. Очевидно, що фахівцям довелося вручну виправляти розрахунок вашої пенсії, щоби він точно відповідав вимогам законодавства. Видана роздруківка збиває з пантелику ще більше, мабуть, її видали через неуважність.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Новое на сайте

  • Новини

Ви здивуєтеся: робіть це всього 30 хвилин на тиждень – і ваш рівень стресу значно знизиться

Вчені з'ясували, що витративши всього 30 хвилин на тиждень, можна принести користь своєму психічному здоров'ю.…

27/04/2024 17:22
  • Статті

Який сенс свята Вхід Господній до Єрусалиму і навіщо освячувати гілочки верби

Саме вербові гілочки для освячення обрали невипадково. Адже це дерево – символ здоров'я, плідності, швидкого…

27/04/2024 16:16
  • Новини

Економісти прогнозують зростання курсу: на якій позначці зупиниться долар цього року

В Україні зафіксовано підвищення долара понад 40 гривень. На думку аналітиків, це ще не межа.…

27/04/2024 15:22
  • Новини

Обов’язково посадіть ці квіти в травні – влітку всі сусіди заздритимуть вашій клумбі

За прогнозами синоптиків, з настанням травня на нас очікує підвищення температури. Місячний календар надає дачникам…

27/04/2024 14:08
  • Новини

Це не булочки, а справжня насолода: як приготувати легендарні американські сіннабони

Ці м'які ароматні булочки, що немов тануть у роті, швидко завоювали серця гурманів по всьому…

27/04/2024 13:07
  • Новини

Триває реєстрація на міжнародні виплати – як отримати 3,6 тисячі гривень на місяць

Благодійний фонд "Право на захист" проводить збір даних на отримання фінансової допомоги від УВКБ ООН.…

27/04/2024 11:34