Статті

Які фрукти та овочі стають кориснішими після термообробки?

Які продукти краще їсти тушкованими, відвареними чи запеченими – розповідають «АіФ» фахівці.

Яблука

Цей фрукт дуже корисний для нашого шлунково-кишкового тракту. Він покращує роботу кишківника. Вся справа у тому, що в яблуках міститься багато пектину, це желеподібна речовина, яка діє як клітковина і за рахунок невеликих волокон очищує та покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

А коли у нас добре працює шлунково-кишковий тракт, у більшості випадків знижується рівень холестерину, покращується ліпідний обмін, налагоджується травлення, випорожнення, покращується шкіра. Причому в обробленому вигляді пектин стає доступнішим для організму і краще засвоюється, тому дуже корисні запечені, а також мочені яблука».

Брокколі

Ця капуста має специфічний смак, і як усі овочі з сімейства капустяних – дуже корисна. Вона містить клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А.

Брокколі – один із найкорисніших овочів, містить антиоксидант сульфорафан. До його складу входить сірка, і саме йому броколі завдячує своїм неповторним ароматом. Крім специфічного запаху сульфорафан має властивість знижувати ризик розвитку цукрового діабету другого типу та деяких онкологічних захворювань. Сульфорафан розкриває свої корисні властивості при термообробці. Найкорисніша броколі – припущена окропом або варена на пару.

Гарбуз

У гарбузі багато клітковини, пектину, органічних кислот, жирних омега-кислот. У гарбузовій м’якоті міститься унікальний вітамінно-мінеральний комплекс. В овочі багато вітаміну РР, ретинолу, аскорбінової кислоти, піридоксину, фолієвої кислоти, рибофлавіну, вітаміну В5, тіаміну, токоферолу. Не обійшлося без участі вітаміну К та бета-каротину. Також у гарбузі міститься безліч мінералів та їхніх сполук. Наприклад, фосфор, фтор, калій, хлор, кальцій, залізо, магній, йод та натрій.

Пектин, як і бета-каротин, краще засвоюються після обробки препарату. Але обробка має бути щадною.

Морква

Бета-каротин – відомий антиоксидант, він захищає організм від старіння, має протиканцерогенну дію. І при нагріванні бета-каротин засвоюється організмом краще. Також у моркві міститься лікопін, хоча й у меншій кількості, ніж у томатах, який також краще засвоюється після нагрівання.

У сирій моркві міститься багато грубої клітковини, яка може бути не корисна людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Після термообробки в коренеплоді знижується вміст ліпідів і клітковини, овоч стає легкозасвоюваним, покращуючи роботу кишечника і посилюючи виробництво шлункового соку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що станеться із організмом, якщо постійно їсти яблука.

Новое на сайте

  • Новини

Свята та народні прикмети 3 травня – навіщо у Страсну п’ятницю потрібно принести додому 12 свічок

3 травня в Україні відзначають День кондитера. Православні вшановують пам'ять мучеників Тимофія і Маври та…

03/05/2024 06:36
  • Новини

Смачніше просто не може бути: найвдаліший і найлегший рецепт знаменитого торта «Пташине молоко»

Торт «Пташине молоко» з'явився у 60-70-х роках минулого століття і швидко став популярним. А все…

03/05/2024 05:27
  • Новини

Всього одна чайна ложка на відро води і буряк виросте солодким та великим – не врожай, а мрія

Буряк – це один із найпопулярніших коренеплодів, який вирощують українці на своїх городах. Але не…

02/05/2024 22:57
  • Статті

Гусеничні трактори: особливості конструкції, переваги використання

Гусеничні трактори є поширеною спецтехнікою, яка характеризується високою потужністю, маневреністю, широким спектром застосування. Вони застосовуються…

02/05/2024 22:42
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 3 травня

Синоптики зробили прогноз погоди в Україні на п'ятницю, 3 травня. В Україні 3-го травня прийде…

02/05/2024 22:11
  • Новини
  • Різне

Магнітні бурі на п’ятницю, 3 травня

Чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання?

02/05/2024 21:32