П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЧи буде нова хвиля біженців із України до Європи?

Чи буде нова хвиля біженців із України до Європи?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на обстріли і руйнування енергетичної інфраструктури, що почастішали, експерти прогнозують, що потік біженців не буде суттєво збільшуватися.

Причина – у людей немає грошей. Усі, хто мав нагоду, вже виїхали.

Про це пише РБК-Україна.

Українців попереджають, що майбутній опалювальний сезон буде найважчим за всі роки. Песимізму додають руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілів, – йдеться у статті.

Незважаючи на це, керівник Українського центру міжнародного партнерства та організатор форуму волонтерів “Взаємодія без кордонів” Анатолій Полковников вважає, що потік біженців не зросте суттєво.

Люди, які були готові та мали таку нагоду, вже евакуювалися до Європи. Евакуація потребує значних матеріальних ресурсів, а в країні – погіршення фінансової ситуації, у багатьох просто не вистачить на це коштів, а громадські організації та волонтери виснажені, – каже експерт.

Так, евакуація з окупованих Бердянська та Херсона коштує від 6 тисяч гривень на одну особу у приватних перевізників, при цьому собівартість такої діяльності для волонтерів до 2 тисяч гривень.

Ще одна причина, чому люди менше виїжджають за кордон – багато хто вже адаптувався до умов військового стану, шок пройшов.

Українці продовжують рухатися, але вже в межах країни. Наприклад, з півдня чи сходу країни на захід. Але й тут є проблема – вартість оренди житла у безпечних регіонах зараз перевищує середню зарплату на вільних вакансіях.

Основні проблеми у здійсненні евакуації: відсутність гуманітарних коридорів, дефіцит житла у безпечних регіонах, відсутність вакансій, складнощі з медичним та юридичним обслуговуванням.

До речі, багато країн ЄС зацікавлені у біженцях, які в перспективі можуть залишитись у країні. Особливо у робочих руках. Сьогодні, зокрема, на ринку праці Німеччини відчувається гостра нестача кадрів.

Згідно з попередніми фінансовими розрахунками, деяким країнам вигідна навіть інвестиція в 10 тисяч євро на адаптацію та створення умов для одного біженця, який готовий працювати та сплачувати податки. Ці кошти повернуться до бюджету за 3-4 роки у вигляді податків. Тому за кордоном активно фінансуються програми з вивчення мов та виробничої перекваліфікації, – каже Анатолій Полковников.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні