Все, що потрібно: зібрати ягоди, видалити пошкоджені, очистити від плодоніжок та усілякого сміття. Потім висушити в сушарці або духовці або розкласти по пакетах і помістити в морозилку.
Як потім використати заготовлені ягоди? Додавати в чай, компоти, робити настоянку, лікувальні відвари і настої. Із заморожених ягід навіть варення можна приготувати.
Також простий і досить швидкий спосіб заготівлі. Компот можна робити з чорноплідної горобини без будь-яких добавок, а можна додати яблука, груші, сливи, малину або шипшину (у довільних пропорціях).
Будь-які компоти можна приготувати з універсальним сиропом: 0,5 склянки цукру на 1 літр води. Розкласти очищені та добре вимиті ягоди та фрукти у приготовані банки, залити їх киплячим сиропом, прикрити кришками. Витримати 3-5 хвилин, злити сироп у каструлю. Знову довести до кипіння та повторити процедуру. Втретє, заливши сироп, банки закатати.
Як і компоти, варення можна готувати з однієї чорноплідної горобини, а можна змішувати з іншими ягодами або фруктами. Дуже смачне варення з яблук та чорноплідної горобини. Яблука потрібно перемолоти разом з ягодами в кухонному комбайні та варити з додаванням цукру в пропорції 1:1 (цукор взяти трохи менше). Якщо таку масу уварювати довше, вийде джем.
Візьміть 700 г чорноплідної горобини, 4 головки часнику, 2 гострі перці, зелень – по пучку петрушки і селери, 125 г цукру, 2 столові ложки солі, 60 г оцту, 1 столову ложку кориці, 1 столову ложку хмелі-сунелі.
Горобину, перець, часник та зелень подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку та додати спеції. Все перемішуємо та залишаємо на пару днів при кімнатній температурі. При подачі можна додати олію. Зберігати у холодильнику.
Кого зобов’яжуть повертати надміру виплачені кошти. У ПФУ пояснили.
Держава покриє частину витрат на енергоносії. Хто точно отримає знижку та які документи потрібні?
Українцям обіцяють новий стрибок вартості дров. Актуальні дані та поради лісників.
З листопада в Україні діють оновлені правила щодо відстрочок від мобілізації. Частина категорій тепер отримує…
У фасуванні сипучих товарів одним із найбільш практичних рішень є використання пакетів-слайдерів, які забезпечують збереження…
Брюссель вагається, а у Києві рахують тижні до катастрофи. До чого може призвести зволікання з…