Статті

Пенсія “не світить”: кому доведеться змиритися зі зменшенням трудового стажу та пенсії

Роботодавцю вигідно оформити відпустку без збереження заробітної плати на весь період воєнного стану, проте для працівника така ситуація може приховувати небезпеку!

З відпустками без збереження заробітної плати (за власний рахунок) необхідно бути вкрай обережним, особливо працівникові, адже розмір оплати праці працівника та щомісячна сплата страхових внесків впливають на страховий стаж працюючого, який є важливим при призначенні пенсії, пояснює експерт із питань соціальної політики Андрій Павловський.

Страховий стаж зараховується лише за сплати страхових внесків. Основною відмінністю страхового стажу від трудового є те, що наявність страхового стажу безпосередньо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на цілий місяць або більше (на час періоду воєнного стану), такому працівнику не нараховується заробітна плата, а отже відсутня і база для нарахування та сплати єдиного соціального внеску (страхового внеску) та як результат, страховий стаж за відповідні місяці, що не оплачуються, не зараховується і можна залишитися без пенсії. Якщо працівник захворів під час відпустки без збереження заробітної плати, то допомога з тимчасової непрацездатності такому працівникові також не надається. З законодавчих норм, що діють, видно, що працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати (більше місяця) менш соціально захищений і втрачає страховий стаж, і на це слід звернути увагу працівникові, коли пропонують написати заяву на відпустку «за свій рахунок» на тривалий час .

Немає страхових внесків – немає трудового стажу. І про це мають пам’ятати ті, хто підписує заяву на відпустку власним коштом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Україні потрібен кредит для виплати пенсій та зарплат бюджетникам.

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 29 квітня

Чи варто очікувати цього дня геомагнітних коливань?

28/04/2024 20:49
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 29 квітня до 5 травня

Емоційне напруження психологічних зв'язків між людьми, підвищена критичність, наявність підвищеного інтересу до всього таємного та…

28/04/2024 19:52
  • Статті

Рятуйся хто може: пройдіть нескладний тест і дізнайтеся, чи є у вас залежність від телевізора

Телебачення настільки міцно зайняло місце в нашому житті, перехопивши ініціативу у кіно, театру, прогулянок на…

28/04/2024 18:56
  • Статті

Як правильно зустріти Великдень, або Як за передсвятковими турботами не упустити головного

Наближається Свято Світлого Христового Воскресіння, навколо якого серед малоцерковних людей складаються свої міфи і забобони.

28/04/2024 17:59
  • Новини

Травневий календар: які свята відзначатимемо в останньому місяці весни

Наш календар основних релігійних, державних і професійних свят на травень допоможе вам не пропустити потрібну…

28/04/2024 16:59
  • Статті

Зберегти розкішне густе волосся до старості можливо: вам допоможуть дріжджі

Волосся є одним із дарованих природою прикрас. Але протягом усього життя їх треба доглядати, щоб…

28/04/2024 15:52