Статті

Коли та як висаджувати гіацинти восени?

Особливість вирощування гіацинтів у тому, що їхні цибулини необхідно викопувати щорічно, і роблять це влітку.

Терміни посадки гіацинтів

Фахівці вважають, що гіацинти краще саджати восени. В Україні цибулини гіацинтів висаджують до осені.

Грунт

Найкраще гіацинти ростуть у нейтральному дренованому ґрунті з pH не нижче 6,5, що складається з дернової, листової землі та піску. Кислий ґрунт бажано вапнувати, а в глинистий внести пісок, причому зробити це потрібно заздалегідь. Перед тим, як посадити гіацинт, ґрунт на ділянці перекопують на глибину до 40 см з деревною золою або доломітовим борошном (200 г на кв. м), суперфосфатом (60-80 г на кв. м) і перегноєм або гноєм, що перепрів (15 кг) на квадратний метр). Азотні добрива восени не вносять, їх потрібно внести навесні.

Ділянка повинна бути захищеною від вітру, добре освітленою, але надлишок сонячних променів ці квіти переносять погано. Часто гіацинти висаджують поблизу чагарників або дерев, хоча це далеко не найкраще місце для квітів, оскільки коріння великих рослин поглинають із ґрунту майже всі поживні речовини.

На яку глибину саджати?

Великі цибулини гіацинту діаметром близько 5 см садять на глибину 15-18 см, а цибулини стандартної величини – на глибину 12-15 см. Розрахунок глибини проводиться за тією ж схемою, що при посадці восени лілій, тюльпанів або нарцисів: земляний шар над цибулею має становити дві її довжини, а глибина лунки – три довжини. Але майте на увазі, що на легких ґрунтах лунки роблять на 2 см глибше, а на важких – на 2 см дрібніше. Стандартні цибулини висаджують на відстані 15-20 см, дрібні садять густіше. Перед посадкою цибулинки на півгодини поміщають у розчин фунгіциду або темно-рожевий розчин марганцівки.

Як потрібно садити?

Викопайте лунки. Якщо ви не вносили при перекопуванні перегній або гній, що перепрів, киньте по жмені добрива прямо в лунки. Потім насипте в кожну ямку для дренажу шар крупнозернистого піску товщиною 3-5 см. Злегка вдавіть в нього дно цибулинки, засипте цибулинку повністю піском і закінчіть закладення лунки ґрунтом. Якщо ви садили гіацинти в сухий ґрунт, обов’язково полийте ділянку після посадки.

Догляд за гіацинтами після посадки

Гіацинти восени потребують помірного поливу, розпушування ґрунту та захисту від заморозків. Полив гіацинтів проводиться у міру висихання ґрунту, і промочити ґрунт при поливі потрібно на глибину 15-20 см, а потім бажано обережно розпушити. Від раптового похолодання гіацинти, що не встигли вкоренитися, можна накрити поліетиленовою плівкою, спанбондом або лутрасилом. Однак якщо з моменту посадки пройшло вже три-чотири тижні, то заморозки, що наступають, гіацинтам вже не страшні.

ВАЖЛИВО! Цибулини гіацинтів викопують, коли листя та квітконоси пожухнуть – наприкінці червня або на початку липня. Якщо залишити цибулини в ґрунті, наступного року цвітіння гіацинтів буде мізерним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як створити оазис на балконі.

Новое на сайте

  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29