Статті

Як засолити гриби холодним способом?

Готові соління виходять дуже смачними, їх подають як самостійну закуску, приправляючи нашаткованою цибулею і присмачуючи олією, або додають у різні м’ясні та овочеві страви.

Інгредієнти:

гриби свіжі – 5 кг,

сіль кам’яна – 200-250 г.

Приготування:

  1. Гриби очищають від сміття та забруднень, при необхідності промивають їх під проточною водою відразу або після недовгого замочування (не більше 20-30 хвилин). Чисті гриби сортують за розмірами, великі розрізають на частини. Деякі господині додатково рекомендують швидко обдати їх окропом або бланшувати в киплячій підсоленій воді (1 чайна ложка на 1 літр) протягом 3-5 хвилин. Перед засолом умовно-їстівних грибів, наприклад, груздів, сироїжок або хвиляшок їх обов’язково вимочують у холодній воді від 5-6 годин до 2-4 діб, змінюючи воду двічі на день.
  2. В ємність для соління насипають жменю солі і розподіляють її по всьому дну. Підготовлені гриби укладають шарами, пересипаючи їх рівномірно сіллю. Для рудиків на 1 кг беруть 40 г солі, для решти – 50 г.
  3. За бажанням між шарами грибів додають прянощі: перець (чорний горошком і запашний), лавровий лист, кріп, рубану цибулю, зубчики часнику, суху гвоздику, листя хрону, вишні або чорної смородини.
  4. Після посолу ємність накривають дерев’яним кружком або плоскою тарілкою, на яку ставлять вантаж. Коли гриби осядуть, до них можна додавати нові, доки ємність не заповниться.
  5. Ємність із грибами ставлять у прохолодне сухе місце, без доступу сонячного світла. Через 5-6 днів перевіряють стан заготівлі. Якщо розсолу надто багато, його можна відлити, поставити в холодильник, а потім при необхідності додавати назад або використовувати для приготування соусів. Коли розсолу виявляється мало, рекомендується збільшити вантаж або підлити невелику кількість кип’яченої води.

До повної готовності гриби дозрівають у розсолі за 1-1,5 місяці.

Новое на сайте

  • Новини

Газета «На пенсії» святкує 20 років і презентує нове гасло

4 жовтня газеті «На пенсії» 20 років. За цей час вона стала надійним другом і…

05/10/2025 07:18
  • Статті

Менінгіт — реальна загроза здоров’ю або лише «страшилка» з дитинства

Менінгіт - одне з тих захворювань, про яке багато хто чув ще в дитинстві. Батьки…

05/10/2025 06:14
  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30