Статті

Як засолити гриби холодним способом?

Готові соління виходять дуже смачними, їх подають як самостійну закуску, приправляючи нашаткованою цибулею і присмачуючи олією, або додають у різні м’ясні та овочеві страви.

Інгредієнти:

гриби свіжі – 5 кг,

сіль кам’яна – 200-250 г.

Приготування:

  1. Гриби очищають від сміття та забруднень, при необхідності промивають їх під проточною водою відразу або після недовгого замочування (не більше 20-30 хвилин). Чисті гриби сортують за розмірами, великі розрізають на частини. Деякі господині додатково рекомендують швидко обдати їх окропом або бланшувати в киплячій підсоленій воді (1 чайна ложка на 1 літр) протягом 3-5 хвилин. Перед засолом умовно-їстівних грибів, наприклад, груздів, сироїжок або хвиляшок їх обов’язково вимочують у холодній воді від 5-6 годин до 2-4 діб, змінюючи воду двічі на день.
  2. В ємність для соління насипають жменю солі і розподіляють її по всьому дну. Підготовлені гриби укладають шарами, пересипаючи їх рівномірно сіллю. Для рудиків на 1 кг беруть 40 г солі, для решти – 50 г.
  3. За бажанням між шарами грибів додають прянощі: перець (чорний горошком і запашний), лавровий лист, кріп, рубану цибулю, зубчики часнику, суху гвоздику, листя хрону, вишні або чорної смородини.
  4. Після посолу ємність накривають дерев’яним кружком або плоскою тарілкою, на яку ставлять вантаж. Коли гриби осядуть, до них можна додавати нові, доки ємність не заповниться.
  5. Ємність із грибами ставлять у прохолодне сухе місце, без доступу сонячного світла. Через 5-6 днів перевіряють стан заготівлі. Якщо розсолу надто багато, його можна відлити, поставити в холодильник, а потім при необхідності додавати назад або використовувати для приготування соусів. Коли розсолу виявляється мало, рекомендується збільшити вантаж або підлити невелику кількість кип’яченої води.

До повної готовності гриби дозрівають у розсолі за 1-1,5 місяці.

Новое на сайте

  • Новини

Хрусткі рулетики з кабачків у паніровці: розлетяться за хвилину

Ці кабачкові рулетики зникнуть зі столу швидше, ніж ви встигните подати до них соус. Неймовірний…

05/07/2025 15:11
  • Новини

Споживач не має платити за повірку газових лічильників: що треба знати

Хто має оплачувати повірку газових лічильників та коли це потрібно робити. Усі нюанси процедури.

05/07/2025 13:47
  • Новини

Безоплатні путівки в санаторій: хто з пенсіонерів може відпочити за рахунок держави

Одна категорія пенсіонерів має право на безоплатні путівки на санаторно-курортне лікування. Як їх отримати.

05/07/2025 12:34
  • Новини

Неправильне нарахування пенсії: кому з пенсіонерів загрожує і що робити

Іноді пенсіонери отримують пенсію не в тому розмірі, на який розраховували. У Пенсійному фонді України…

05/07/2025 10:30
  • Новини

ПриватБанк запустив важливі зміни для клієнтів: стосується переказів і поповнення карт

У ПриватБанку запустили нововведення, яке значно спрощує процес переказу коштів. Як парцюватиме нова функція -…

05/07/2025 09:18
  • Новини

Як позбутися запаху в холодильнику: прості засоби, які є в кожному домі

Навіть після миття холодильника неприємний запах залишається? Розповідаємо, як його позбітися.

05/07/2025 08:07