Готові соління виходять дуже смачними, їх подають як самостійну закуску, приправляючи нашаткованою цибулею і присмачуючи олією, або додають у різні м’ясні та овочеві страви.
Інгредієнти:
гриби свіжі – 5 кг,
сіль кам’яна – 200-250 г.
Приготування:
- Гриби очищають від сміття та забруднень, при необхідності промивають їх під проточною водою відразу або після недовгого замочування (не більше 20-30 хвилин). Чисті гриби сортують за розмірами, великі розрізають на частини. Деякі господині додатково рекомендують швидко обдати їх окропом або бланшувати в киплячій підсоленій воді (1 чайна ложка на 1 літр) протягом 3-5 хвилин. Перед засолом умовно-їстівних грибів, наприклад, груздів, сироїжок або хвиляшок їх обов’язково вимочують у холодній воді від 5-6 годин до 2-4 діб, змінюючи воду двічі на день.
- В ємність для соління насипають жменю солі і розподіляють її по всьому дну. Підготовлені гриби укладають шарами, пересипаючи їх рівномірно сіллю. Для рудиків на 1 кг беруть 40 г солі, для решти – 50 г.
- За бажанням між шарами грибів додають прянощі: перець (чорний горошком і запашний), лавровий лист, кріп, рубану цибулю, зубчики часнику, суху гвоздику, листя хрону, вишні або чорної смородини.
- Після посолу ємність накривають дерев’яним кружком або плоскою тарілкою, на яку ставлять вантаж. Коли гриби осядуть, до них можна додавати нові, доки ємність не заповниться.
- Ємність із грибами ставлять у прохолодне сухе місце, без доступу сонячного світла. Через 5-6 днів перевіряють стан заготівлі. Якщо розсолу надто багато, його можна відлити, поставити в холодильник, а потім при необхідності додавати назад або використовувати для приготування соусів. Коли розсолу виявляється мало, рекомендується збільшити вантаж або підлити невелику кількість кип’яченої води.
До повної готовності гриби дозрівають у розсолі за 1-1,5 місяці.