Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія зі втрати годувальника: чи варто відмовитися від своєї соціальної допомоги та...

Пенсія зі втрати годувальника: чи варто відмовитися від своєї соціальної допомоги та отримувати частину пенсії чоловіка?

Этот материал также доступен на русском языке
У будь-якому випадку слід звертатися до Пенсійного фонду, щоб оформити перехід з одного виду пенсії на інший, з урахуванням матеріалів архівної пенсійної справи, якщо це буде вигідно.

«Мені 62 роки, стаж – 18 років, отримую соціальну пенсію. Мій чоловік помер. Він працював у поліції. Я чула, що можу відмовитися від своєї соціальної допомоги та отримувати частину пенсії чоловіка. Куди мені звернутись і в якому віці дають таку пенсію?

Любов Микитівна, м. Кілія, Одеська обл.»

Тут є два варіанти. Перший – призначення звичайної пенсії втратою годувальника, розмір якої залежатиме від загальної кількості стажу та розміру зарплати. Така пенсія призначається у розмірі 50% від пенсії, яку отримував би померлий. Це не завжди вигідно, щоб відмовлятися від своєї пенсії.Але за будь-якого розкладу така пенсія не повинна бути нижчою за 2100 гривень.

Другий варіант – пенсія за втратою годувальника за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб». Цей закон поширюється, зокрема, і на поліцейських.

За нормами цього закону вам можуть призначити пенсію у розмірі 30% грошового забезпечення (зарплати поліцейського) чоловіка. Але загальний розмір такої пенсії за законом не може бути нижчим за два прожиткові мінімуми, що на сьогодні становить 4054 гривні (2027 грн. х 2). Додамо, що якщо людина загинула при виконанні службових обов’язків, то члени його сім’ї можуть претендувати на вищу пенсію та інші додаткові виплати та пільги.

***

Якщо ваш чоловік уже отримував якусь пенсію, то вам у будь-якому випадку потрібно звертатися до Пенсійного фонду, щоб оформити перехід з одного виду пенсії на інший, з урахуванням матеріалів його архівної пенсійної справи. Вважаємо, що вам це у будь-якому випадку буде вигідно.

Право на пенсію через втрату годувальника мають непрацездатні родичі померлого. Наприклад, дружина, яка досягла пенсійного віку. Це саме ваш випадок. Тобто у плані віку ви вже зараз можете звертатись за оформленням такої пенсії.

Читайте також:

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні