Ягоди чорноплідної горобини та сік з них використовують для профілактики гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Їх використовують при гастритах зі зниженою кислотністю і захворюваннях, що супроводжуються ламкістю судин.
Пектини, що містяться у чорноплідній горобині, виводять з організму важкі метали та радіоактивні речовини, а також знищують різні види патогенних мікробів. Крім того, вони нормалізують функцію кишечника, усувають спазми і мають жовчогінний ефект.
Також чорноплідна горобина нормалізує тиск і знижує рівень холестерину, допомагає при діабеті та алергіях, підвищує імунітет. Сік або відвар з ягід аронії розширює кровоносні судини, підвищує кислотність, активізує роботу печінки та жовчного міхура.
З чорноплідної горобини готують компоти, варять варення, використовують як начинку для випікання, протирають із цукром.
З лікувальною метою готують відвар: 20 грамів плодів заливають 200 грамами окропу і настоюють 30-40 хвилин. Вживають при гіпертонії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах та алергіях по 1/2 склянки 3-4 рази на день.
При цьому потрібно знати, що ягоди аронії протипоказані при зниженому тиску, підвищеному згортанні крові, виразковій хворобі.
Погода в Україні на середу, 21 травня у східних областях, місцями у центральних, західних, південних…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня: як поводитися метеозалежним.
Святих Костянтина Великого і його матір Олену названо «рівноапостольними» за великі заслуги перед християнською Церквою.
У 2025 році громадяни України мають можливість добровільно докупити страховий стаж для отримання або збільшення…
До утворення здуття свіжого або старого лінолеуму може призвести безліч причин. Але в будь-якому випадку…
Чимало українських пенсіонерів, які не виїхали з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей і…