Статті

Як поводитися та захиститися під час грози

Найбільшу небезпеку блискавка становить для житлових будівель, промислових підприємств і так званих об’єктів критично важливої ​​інфраструктури, вихід яких з ладу може завдати відчутної шкоди як для великих населених пунктів, так і окремих регіонів.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, на Землі щодня відбувається приблизно 50 тисяч гроз. Але гроза – це не просто грім із дощем. Найбільш небезпечне явище, яке вона із собою несе – це блискавка.

Грози є одним із найнебезпечніших літніх природних явищ

Небо раптово затягується хмарами, які швидко ростуть вгору, темніють і стають жахливими хмарами. І ось уже гримить грім, виблискують блискавки і обрушуються зливи дощу.

Приблизно 200 років тому стало відомо, що блискавка є короткочасним електричним розрядом між грозовою хмарою і земною поверхнею, між двома хмарами або між окремими частинами однієї хмари. Грози є справжнім генератором атмосферної електрики.

Найбільш типовий вид блискавки – лінійна. При ударі вона виглядає як іскровий розряд з розгалуженнями довжиною в 2–3 км, а в окремих випадках і до 20 км і більше, діаметр якої досягає близько 10 см. Тривалість однієї блискавки найчастіше десяті частки секунди, але іноді і значно більше .

Особливий характер мають плоска, чоткова та кульова блискавки.

Так що ж робити, якщо гроза раптом застигла вас просто неба?

Адже це може статися у полі, лісі, на річці, пляжі – у будь-якому місці.

  • Опинившись під час грози в незахищеному місці, не бійтеся промочити одяг. Якщо блискавка на шляху до земної поверхні і зачепить людину, то ймовірність смертельного ураження в мокрому одязі буде меншою, ніж у сухому, оскільки перша краще проводить електрику.
  • Блискавка зазвичай б’є в найвищі об’єкти — вежі, дзвіниці, високі дерева, стовпи. Бажано не наближатися до них на відстань ближче за 30–50 метрів. Сама людина теж може стати таким об’єктом, якщо вище за неї на рівній місцевості більше нічого немає.
  • Не можна під час грози йти швидким кроком, бігти чи стояти на весь зріст, ховатися під деревами. Краще присядьте навпочіпки або сховайтеся в улоговині. І в жодному разі не лягайте на землю. Якщо блискавка вдарить поряд, заряд, поширившись по землі, може пройти через ваше тіло.
  • У жодному разі не розкривайте парасольку, тому що її металеві спиці можуть зіграти роль антени. Коли воїни Ганнібала переходили через Альпи, вибухнула сильна гроза, і на вістрях їх списів вирували справжнє море вогню, що було ними розцінено, як ознака майбутніх перемог.
  • Якщо необхідність рухатися все ж таки існує, то робити це треба обережно, дрібними кроками, що насіння.
  • У техніці електробезпеки є поняття, як «напруга кроку», тобто. різниця потенціалів (електрична напруга), що існує між тими точками землі, на які ми ставимо ноги. Адже струм від блискавки, що вдарила, не просто йде в землю, а розтікається по досить великій площі, і навіть за кількасот метрів від місця удару різниця потенціалів може стати загрозою для життя.
  • Під час грози, що наближається, тримайтеся подалі від ліній електропередач і високих одиноких дерев, особливо дубів і тополь. Вважається, що найчастіше блискавка вражає дуби, рідше — тополя, ялина, сосну та набагато рідше березу, клен, липу та інші дерева.
  • Якщо гроза застала вас на березі річки чи моря, значить треба якнайшвидше вийти з води та залишити пляж. Не забувайте, що вода добре проводить струм. Тому блискавка, ударивши навіть у парі кілометрів вгору за течією річки, може миттєво дістатися затятих любителів екстремального задоволення (купання під час грози).
  • Не слід залишатися під тентом або парасолькою від сонця, краще сховайтеся, по можливості, у найближчій будівлі, автобусі тощо. Не рекомендується під час грози продовжувати рух на велосипеді, мотоциклі.
  • Якщо під час грози ви знаходитесь на дачі, вдома, то, перш за все, відключіть усі електроприлади, висмикнувши шнури з розеток, закрийте щільніше вікна та двері.
  • Тим, хто страждає на алергію на пилок рослин, краще не виходити на вулицю перед грозою і протягом 3-х годин після, тому що грозовий стан атмосфери сприяє посиленому викиду і перенесення пилку.

 

Багато хто любить спостерігати за грозою, незважаючи на те, що яскраві спалахи блискавки та оглушливі удари грому лякають деяких.

Сподіваємося, що знання природи подібного небезпечного явища та вміння поводитися під час грози дозволить вам уникнути багатьох неприємностей.

Ми також  розповідали,  як літній людині поводитися в лісі.

Метки: заходи безпеки небезпека

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 12 травня

У травні 2024 року потужні магнітні бурі припадуть на першу половину місяця. 12 травня очікується…

11/05/2024 20:32
  • Новини

Закопайте старе відро посеред грядки – і майбутній урожай вас вразить своїм обсягом

Досвідчений городник ніколи не викине старе відро, адже воно ще може принести користь. Робиться це…

11/05/2024 19:23
  • Новини

Звичайна приправа може збільшити ризик раку шлунка на 41% – що показало нове дослідження

Нове дослідження австрійських учених змусить вас двічі подумати, перш ніж додати спеції під час наступного…

11/05/2024 18:32
  • Новини

Хрусткі та ситні сирно-картопляні трубочки – як смачно та бюджетно нагодувати всю сім’ю

Спробуйте зробити хрусткі трубочки з картоплею в лаваші. Це дуже смачна страва, при цьому для…

11/05/2024 17:26
  • Новини

Вартість української нерухомості змінилася – де найбільше подорожчали однушки

На всій території України змінилася ціна 1-кімнатних квартир, причому в низці регіонів вона знизилася, а…

11/05/2024 16:37
  • Новини

У яку воду опускати картоплю при варінні – у гарячу чи холодну: для багатьох це буде відкриттям

З картоплі можна приготувати безліч смачних страв, але багато господинь досі точно не знають, в…

11/05/2024 15:36