Статті

Як правильно сушити сливи в домашніх умовах?

Великі сливи краще сушити, розрізавши на половинки та видаливши кісточки. Середні та дрібні плоди сушать повністю, з кісточкою. Для отримання 1 кг чорносливу потрібно близько 4,5 кг свіжих слив.

Звичайно, оптимальний варіант для сушіння сливи – спеціальна електросушарка. Однак, якщо її немає, то підійде і звичайна духовка. Головне – слідувати перевіреним рекомендаціям:

  1. Щоб прискорити процес сушіння плодів, їх попередньо бланшують: опускають на півхвилини в киплячий розчин харчової соди (на 1 л води 15 г соди (чайну ложку з гіркою), а потім відразу ж промивають у холодній воді У правильно оброблених слив на шкірці повинна з’явитися дрібна, трохи помітна сіточка – тріщини на всій поверхні плода. При сушінні через них випаровуватиметься зайва волога.
  2. Якщо в результаті бланшування з’являться великі тріщини або шкірка злізе, то слід розбавити розчин або скоротити тривалість занурення плодів у окріп.
  3. Після бланшування сливи обсушують і розкладають в один шар на листи, застелені папером для випікання (половинки викладають зрізом догори). Перші 3-4 години сливи сушать при температурі 45-50 °, вже на цьому етапі їх шкірка зморщується. Потім підвищують температуру до 75-80°.
  4. Щоб отримати якісний чорнослив, рекомендується 2-3 рази в процесі сушіння робити перерви на 4-5 годин, охолоджуючи плоди. Інакше при швидкому нагріванні їх почне витікати сік. Загалом на теплову обробку слив у духовці піде близько 12 години, тому можна цю процедуру розтягнути на 2-3 дні.
  5. Щоб чорнослив став темним і блискучим, перед закінченням сушіння потрібно кілька хвилин потримати плоди при температурі понад 100°С. При цьому з м’якуша на поверхню виділиться цукор, який під дією високої температури карамелізується.
  6. Висушені сливи повинні бути м’якими на дотик, еластичними, але при цьому пружними, а при натисканні не виділяти сік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які сорти сливи підходять для приготування чорносливу.

Новое на сайте

  • Статті

Як прати речі зі штучним пухом і не зіпсувати їх

Щоб речі зі штучним пухом довго залишалися теплими та акуратними, важливо правильно їх прати та…

21/08/2025 21:45
  • Статті

Клацання у пальцях: невинний симптом чи сигнал до дії

Клацаючий палець - це не просто незручність. Без належної уваги він може перейти у хронічну…

21/08/2025 20:57
  • Статті

Кавуни та дині: що потрібно знати перед покупкою та як зберігати правильно

Любите кавуни та дині, але не хочете розлучатися з ними наприкінці літа? Ми розповімо, як…

21/08/2025 20:25
  • Новини

Фальшиві виплати від ООН та ВР: як українців вводять в оману

Обіцянки виплат у TikTok – не що інше, як дезінформація. Хибні відео, фальшиві постанови Верховної…

21/08/2025 19:35
  • Новини

Пенсії по інвалідності восени 2025 року: чи очікувати підвищення у вересні

Громадяни України, які отримують пенсії по інвалідності, цікавляться, чи збільшаться розміри виплат з 1 вересня.…

21/08/2025 18:53
  • Статті

Пенсії борцям за незалежність: хто має право і як нараховують?

Борці за незалежність України у XX столітті та реабілітовані жертви політичних репресій мають право на…

21/08/2025 17:58