Статті

Як правильно сушити сливи в домашніх умовах?

Великі сливи краще сушити, розрізавши на половинки та видаливши кісточки. Середні та дрібні плоди сушать повністю, з кісточкою. Для отримання 1 кг чорносливу потрібно близько 4,5 кг свіжих слив.

Звичайно, оптимальний варіант для сушіння сливи – спеціальна електросушарка. Однак, якщо її немає, то підійде і звичайна духовка. Головне – слідувати перевіреним рекомендаціям:

  1. Щоб прискорити процес сушіння плодів, їх попередньо бланшують: опускають на півхвилини в киплячий розчин харчової соди (на 1 л води 15 г соди (чайну ложку з гіркою), а потім відразу ж промивають у холодній воді У правильно оброблених слив на шкірці повинна з’явитися дрібна, трохи помітна сіточка – тріщини на всій поверхні плода. При сушінні через них випаровуватиметься зайва волога.
  2. Якщо в результаті бланшування з’являться великі тріщини або шкірка злізе, то слід розбавити розчин або скоротити тривалість занурення плодів у окріп.
  3. Після бланшування сливи обсушують і розкладають в один шар на листи, застелені папером для випікання (половинки викладають зрізом догори). Перші 3-4 години сливи сушать при температурі 45-50 °, вже на цьому етапі їх шкірка зморщується. Потім підвищують температуру до 75-80°.
  4. Щоб отримати якісний чорнослив, рекомендується 2-3 рази в процесі сушіння робити перерви на 4-5 годин, охолоджуючи плоди. Інакше при швидкому нагріванні їх почне витікати сік. Загалом на теплову обробку слив у духовці піде близько 12 години, тому можна цю процедуру розтягнути на 2-3 дні.
  5. Щоб чорнослив став темним і блискучим, перед закінченням сушіння потрібно кілька хвилин потримати плоди при температурі понад 100°С. При цьому з м’якуша на поверхню виділиться цукор, який під дією високої температури карамелізується.
  6. Висушені сливи повинні бути м’якими на дотик, еластичними, але при цьому пружними, а при натисканні не виділяти сік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які сорти сливи підходять для приготування чорносливу.

Новое на сайте

  • Новини

Навіщо треба їсти перець різних кольорів – поради лікарів

Яскравий різнобарвний болгарський перець не просто прикрашає страви, а працює як натуральні ліки. Дізнайтеся, чим…

19/10/2025 07:41
  • Новини

Доплата до пенсії до 570 гривень: хто отримає та чи потрібно писати заяву до Пенсійного фонду

Українці, крім пенсій, можуть отримувати ще й різні доплати, серед яких одна викликає найбільшу кількість…

19/10/2025 06:33
  • Новини

У неділю сонце “вибухне”:19 жовтня Землю накриє потужна магнітна буря

19 жовтня очікується масштабний геомагнітний шторм. Як уникнути поганого самопочуття?

18/10/2025 21:00
  • Новини

Чи рятує сіль від конденсату у помешканні: пояснення експертів

Миска з сіллю на вікні. Дізнайтесь наскільки ефективний цей засіб від надлишкової вологи.

18/10/2025 20:00
  • Новини

Не треба ходити в ліс: вирощуємо печериці просто у квартирі

Як виростити гриби на балконі чи в погребі? Отримайте гарний урожай за 3 місяці без…

18/10/2025 18:55
  • Новини

Ідеальна осіння закуска: як приготувати смажені баклажани з часником за 20 хвилин

Золотисті баклажани з часником і зеленню без гіркоти. Головний секрет ароматної страви.

18/10/2025 17:55