Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗагальна мобілізація: у яких випадках українці можуть відмовитися від повістки

Загальна мобілізація: у яких випадках українці можуть відмовитися від повістки

Этот материал также доступен на русском языке
Через воєнний стан українцям віком від 18 до 60 років масово вручають повістки на вулицях, на заправках, біля магазинів, на пляжах. Чи можна відмовитися від повістки?

Так, якщо вам намагаються вручити повістку у громадському місці, вписавши ваші дані до порожнього бланку за підписом керівника центру комплектування — ви можете спробувати пояснити, що це незаконно.

Про це розповідає менеджер адвокатського об’єднання PwC Legal Артем Крикун-Труш, пише Громадське.

Коли передбачено адміністративну відповідальність?

Представники центру комплектування у присутності свідків можуть скласти акт відмови у отриманні повістки. У цьому акті ви також не зобов’язані нічого писати чи ставити підпис. За порушення правил військового обліку передбачено адміністративну відповідальність – штраф від 850 до 1700 грн (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення), і якщо акт складуть, то далі справу розглядатиме керівник центру комплектування, який може стягнути штраф. Втім, ви маєте право оскаржити цю ухвалу в місцевому суді — суди вже скасовували штрафи, якщо вони були виписані з порушенням.

У суді центр комплектування доводитиме, що ви порушили правила обліку: саме за це (а не за відмову від повістки) передбачено штраф. За відмову покарання немає.

«При врученні повістки представник центру комплектування ще не знає, чи ви порушуєте правила обліку чи ні. Якщо ви виїхали на нове місце проживання, ви повинні знятись з обліку та стати на новий облік протягом семи днів. Якщо ви внутрішньо переміщена особа з окупованих територій, то маєте стати на військовий облік за новим місцем проживання незалежно від того, чи ви знялися з обліку будинку: часто це просто неможливо через окупацію та бойові дії. Також ви повинні інформувати свій центр комплектування про зміни в житті: сімейний стан, роботу, навчання тощо. Якщо ви порушуєте ці правила обліку, підлягайте адміністративній відповідальності. Але якщо ви не ВПО, а лише проїздом у певному населеному пункті, то притягнути вас до відповідальності за порушення правил військового обліку немає підстав», — пояснює Артем Крикун-Труш.

Якщо ви не ВПО, то центру комплектування буде складно довести правопорушення: адже інформація про те, чи ви знялися з обліку, є тільки у вашого попереднього центру, а даними військкомати не обмінюються. Слід також пам’ятати, що порушника може бути притягнуто і до кримінальної відповідальності.

Коли “світить” кримінальна відповідальність?

По-перше, є стаття 337 Кримінального кодексу України, яка встановлює покарання у вигляді штрафу (від 5100 до 8500 гривень) або виправних робіт протягом року за ухилення від військового обліку. Однак, вона застосовується не за перше порушення обліку, а тільки після попередження керівником центру комплектування, коли ви не з’явилися за повісткою для уточнення облікових даних.

По-друге, є стаття 336 Кримінального кодексу України, яка визначає покарання від 3 до 5 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Йдеться про випадки, коли ви уточнили облікові дані, пройшли медкомісію, вам вручили наступну повістку про призов на службу, але у певний час ви не прийшли до центру комплектування.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто має право вручати повістки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні