П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЕлектронний стаж у електронній трудовій книжці: про що треба знати?

Електронний стаж у електронній трудовій книжці: про що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
До літа 2026 року використання паперових трудових мають повністю скасувати. З цією метою розроблено і постійно вдосконалюється законодавство про електронний облік стажу.

Нещодавно ми інформували наших читачів про нововведення, які були внесені до порядку подання відомостей для створення електронних трудових книжок. Сьогодні розповімо про те, що є електронною трудовою.

Будуть потрібні кольорові копії

Інформація про стаж роботи з 2004 року підтверджується відомостями про сплату страхових внесків із державного реєстру застрахованих осіб. У найближчі п’ять років необхідно внести в електронну форму дані про стаж за попередні періоди. На цей випадок правлінням Пенсійного фонду ухвалено постанови, що регулюють порядок подання відомостей для створення електронних трудових книжок. Зокрема, Постанова №11-1 від 12 березня 2021 року* передбачає, що відомості про трудову діяльність працівника можуть подаватися і роботодавцем, і самим працівником через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису). Дані подаються як відскановані копії документів. Йдеться не лише про сторінки трудової книжки, а й, наприклад, про диплом, військовий квиток тощо – все, що може бути зараховано до стажу за правилами, що діяли до 2004 року.

Скановані копії виготовляються у кольоровому форматі із оригіналів документів. Вони мають містити всі сторінки трудової книжки, на яких є записи, у хронологічному порядку. Поля документів мають бути придатними для сприйняття їх вмісту, зокрема дані про серію та номер бланків документів (рекомендований дозвіл при скануванні – 300 dpi, формат зображення має бути jpg або pdf, розмір кожного файлу не мусить перевищувати 1 Мб).

Дані для створення електронного запису потенційний пенсіонер може подати не лише через електронний портал, а й звернувшись особисто до Пенсійного фонду.

Від навчання і звільнення до сумісництва

Електронний запис складається з переліку відомостей про трудову діяльність працівника і мусить містити:

  1. найменування роботодавця або прізвище, ім’я, по батькові та ідентифікаційний код або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта;

  2. періоди роботи, навчання, практики, служби, звільнення, безробіття, стажування, відносин за договорами цивільно-правового характеру, виправних робіт, сумісництва;

  3. переведення з посади на іншу посаду або іншу роботу;

  4. найменування посади, професію, спеціальність, кваліфікацію, вид виконуваної роботи, структурний підрозділ;

  5. причину припинення трудових відносин, навчання, практики, проходження служби, відносин за договорами цивільно-правового характеру, звільнення, безробіття, виправні роботи (пункт, частина, стаття закону);

  6. вид документа, його номер і дату, на підставі якого внесено запис про початок та (або) припинення трудових відносин, навчання, практики, служби, звільнення, безробіття, стажування, відносин за договорами цивільно-правового характеру, виправних робіт, сумісництва.

Подані відомості про трудову діяльність працівника мають містити повну і достовірну інформацію.

*Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особипідприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні