Статті

Які продукти провокують мігрень: що потрібно виключити з раціону

Але не завжди мігрень можна пояснити суто неврологією.

Приступи мігрені можуть спровокувати багато факторів, від гормональних та емоційних до фізичних та факторів, пов’язаних із навколишнім середовищем. І хоча набір цих тригерів у всіх різний, одним з основних факторів вважається дієтичний: у пацієнтів з головним болем зазвичай виникає напад, якщо вони пропускають, відкладають або нерегулярно приймають їжу, або страждають від надмірного зневоднення. Тому можна спробувати виключити кілька продуктів зі свого раціону, щоб уникнути почастішання мігрені.

Які продукти провокують появу мігрені?

До продуктів, які можуть провокувати мігрень, належать:

  • Кофеїн та продукти, які його містять. Вплив кофеїну на організм людини з мігренню неоднозначний. Він може спровокувати напад, але деяким людям кофеїн допомагає пом’якшити симптоми, і це залежить від кількості та частоти споживання. Але кофеїн – це стимулятор, який може впливати на ефективність ліків від мігрені, тому його вживання краще обмежити. Прийнятною вважається кількість не більше 2 чашок на день.
  • Шоколад, ймовірно, з хімічного бета-фенілаланін, або через вміст кофеїну.
  • Продукти, багаті нітратами, наприклад, ковбаси та фаст-фуд.
  • Глутамат натрію – підсилювач смаку, добавка, яка часто зустрічається в оброблених харчових продуктах.
  • Штучні підсолоджувачі, особливо аспартам.
  • Тирамін – хімічна речовина, яка міститься в ферментованих продуктах, наприклад, витриманих сирах та певних видах свіжоспеченого хліба.
  • Спиртні напої, наприклад, вино та пиво.

Які продукти допоможуть запобігти мігрені?

  • Продукти збагачені магнієм. Дослідження показують, що магній може допомогти полегшити симптоми мігрені. Він міститься, насамперед, у крупах, злаках та бобових. Магнієм багата риба (морський окунь, оселедець, тріска, тунець, скумбрія, короп, камбала), ягоди (малина, ожина, полуниця), темна зелень, листяні овочі, авокадо, банани, лимони, грейпфрути, яблука, курага, кунжут і зародки пшениці.
  • Омега-3 жирні кислоти. Продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, включають жирну рибу (скумбрія та лосось), а також насіння та бобові.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що мігрень збільшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Джерело: mozok

Новое на сайте

  • Новини

Погода на вихідні 5-6 липня: чи варто витягувати парасолі

Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

04/07/2025 23:36
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 4 липня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

04/07/2025 23:05
  • Новини

Кабачки збиратимете відрами: ефективні способи догляду від експерта

Щоб отримати щедрий урожай кабачків, важливо знати, коли поливати рослини, чим їх підживлювати та як…

04/07/2025 22:35
  • Новини

Набагато смачніша й корисніша за магазинну: готуємо домашню «Фанту»

Без барвників і консервантів – лише натуральні інгредієнти та яскравий смак. Готуємо улюблений напій в…

04/07/2025 21:55
  • Новини

Паспорти-книжечки втратять чинність: власникам зробили важливе попередження

У міграційній службі нагадали про важливу вимогу для власників документів старого зразка. Про що потрібно…

04/07/2025 21:19
  • Новини

В Україні змінили правила отримання інвалідності – подробиці

Уряд ухвалив нові рішення щодо надання статусу інвалідності. Розповідаємо, хто зможе скористатися змінам.

04/07/2025 20:11