Ймовірно, тому, що насіння цієї рослини містить понад 100 активних речовин, з яких лише деякі були досліджені вченими.
1. Чорний кмин дуже багатий на вітаміни A, E, F, B1, B3, B6, а також на бета-каротин, біотин і численні мікроелементи та антиоксиданти.
2. Одним з його компонентів є тимохінон, який має протизапальні, знеболювальні та захисні властивості для нирок та печінки. Він додатково має потенційний протираковий ефект.
3. Чорний кмин зміцнює імунну систему та допомагає впоратися з анемією, збільшуючи рівень гемоглобіну та еритроцитів. Він має антибактеріальні, противірусні, протигрибкові та протипаразитарні властивості. Також він запобігає утворенню каменів у нирках, захищає організм від пошкодження печінки та нирок, від остеопорозу. Він протидіє облисінню, перешкоджаючи випаданню волосся.
4. Клінічні дослідження показують, що люди, які страждають на алергію (зокрема алергічний риніт, атопічну екзему, а також бронхіальну астму), можуть отримати полегшення від симптомів хвороби завдяки вживанню чорного кмину.
5. Механізм дії антидіабетичних речовин включає зниження окисного стресу та підтримання цілісності клітин підшлункової залози. У кишківнику тимохінонвмісна олія знижує рівень глюкози і збільшує секрецію інсуліну.
6. Тимохінон також благотворно впливає на шлунок, захищаючи його від пошкоджень, викликаних етанолом, також він знімає симптоми гастроезофагеального рефлюксу. На Близькому Сході ця рослина часто використовується при шлункових хворобах.
Проти застуди
2 чайні ложки насіння залити 0,5 л окропу, варити на повільному вогні 10 хвилин. Процідити, остудити. Приймати по 100 мл тричі на день перед вживанням їжі.
Для поліпшення травлення при підвищеному газоутворенні
Для поліпшення травлення при підвищеному газоутворенні допоможе настойка. Розтерти на порошок 15 г насіння, залити однією склянкою горілки. Закрити ємність, настоювати у темному місці 14 днів, процідити, вживати по 1 чайній ложці перед їдою.
При безсонні
Увечері вживати такий чай. Залити ложку меленого насіння чорного кмину окропом, настояти, додати мед. Або вживати чайну ложку кминового порошку з медом просто за вечерею.
Традиційно чорним кмином приправляються страви єгипетської, індійської та арабської кухні. Насіння додається у випічку і солодощі, а іноді використовується замість перцю, оскільки, на відміну від нього, не подразнює слизову оболонку шлунка.
Насіння кмину добре поєднується з овочами, підходить до баклажанів і помідорів, надає особливого смаку м’ясу. Вважається, що найкраще смак і аромат розкриваються після хвилинного обсмажування насіння в оливковій олії. У страви він додається перед завершенням приготування.
З активного користування Нацбанку України виводить монети, які були випущені до 2003 року. Метою є…
Ця квітка має не тільки царську красу, але й неповторний аромат. Троянда також вважається лікарською…
До редакції звернулася Марія Сологуб, яка має інвалідність ІІ групи. Вона повідомила, що з року…
Хочете отримати хороший урожай томатів і перцю? Варто підживити рослини простим розчином, який прискорить їх…
Це печиво в дитинстві любили абсолютно всі. Згадайте цей смак, приготувавши «Каштани» за простим рецептом.
Деякі українці мають право на додаткові доплати до пенсії за понаднормовий стаж. Хто та на…