Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЧому саме в третій, дев'ятий та сороковий день смерті церква особливо поминає...

Чому саме в третій, дев’ятий та сороковий день смерті церква особливо поминає померлих?

Этот материал также доступен на русском языке
Особливі дні поминань – третій, дев’ятий та сороковий день смерті. При цьому день смерті вважається першим.

Поминання у ці дні освячено стародавнім церковним звичаєм. Воно узгоджується з вченням Церкви про стан душі за труною.

Третиій день

Перші два дні душа преподобного ще перебуває на землі, проходячи разом з Ангелом, що її супроводжує, по тих місцях, які притягують її спогадами земних радощів і бід, злих і добрих справ.

Душа, що любить тіло, блукає іноді біля будинку, у якому покладено тіло, і таким чином проводить два дні як птах, що шукає собі гнізда. Доброчесна ж душа ходить тими місцями, у яких мала звичай творити правду.

Третього ж дня Господь наказує душі піднестися на небеса для поклоніння Йому – Богу всіляких. Дуже своєчасно тому церковне поминання душі, що постала перед лицем Правосудного.

Дев’ятий день

Після третього дня душа у супроводі Ангела заходить у райські обителі та споглядає їх невимовну красу. У такому стані вона перебуває шість днів. На цей час душа забуває скорботу, яку відчувала, перебуваючи в тілі та після виходу з нього. Але якщо вона винна в гріхах, то, побачивши насолоду святих, вона починає сумувати і докоряти собі:

«На жаль мені! Скільки я метушилась у цьому світі! Я провела більшу частину життя в безтурботності і не послужила Богу, як слід, щоб і мені удостоїтися цієї благодаті та слави. На жаль, мені, бідній!»

На дев’ятий день Господь наказує Ангелам знову представити душу до Нього на поклоніння. Зі страхом і трепетом чекає душа перед престолом Всевишнього. Але й у цей час свята Церква знову молиться за покійного, просячи милосердного Суддю про освячення зі святими душі свого чада.

Сороковий день

Після вторинного поклоніння Господу Ангели відводять душу в пекло, і вона споглядає жорстокі муки грішників, що не розкаялися.

У сороковий день душа втретє підноситься на поклоніння Богові, і тоді вирішується її доля – за земними справами їй призначається місце перебування до Страшного суду.

Тому такими своєчасними є церковні молитви і поминання цього дня. Ними загладжуються гріхи померлого і випрошується для душі його водворіння в раю зі святими.

Річниця

Церква здійснює поминання померлих у річницю їхньої смерті. Річниця смерті близької людини завжди відзначається хоча б сердечним поминанням її люблячими рідними та друзями. Для православного віруючого – це день народження для нового, вічного життя.

Молитви за покійних допомагають нам придбати пам’ять смертну, щоб пам’ятати про свою останню годину і утримуватися від гріха. Будемо ж ревними в молитві, щоб упокоїлися в мирі зі святими, далекі й близькі нам люди, що пішли в інший світ, нехай пробачить їхні помилки та гріхи Господь, і нас помилує та врятує за молитви за них.

По проповіді ієромонаха Іова (Гумерова)

До відома. Троїцька батьківська субота у 2022 році – 11 червня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні