Магазинний розпушувач тіста (пекарський порошок) – це суміш соди, лимонної кислоти та борошна (крохмалю). Він наповнює тісто вуглекислим газом, створюючи легкість та пишність. Чим замінити розпушувач?
ПЕКАРСЬКИЙ ПОРОШОК
Візьміть 5 столових ложок харчової соди, 3 столові ложки лимонної кислоти та 12 столових ложок борошна або крохмалю. Зсипте всі інгредієнти в суху скляну банку і акуратно перемішайте дерев’яною паличкою. Банки та ложки мають бути сухими, а паличка – тільки дерев’яною, інакше реакція може початися раніше потрібного часу.
Як використовувати? 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка саморобного пекарського порошку. Годиться для здобного, бісквітного, заварного та пісочного тіста.
ХАРЧОВА СОДА
Негашену соду в чистому вигляді додати в тісто, де вже є кислі продукти. Наприклад, сметана, кефір, йогурт, фруктове пюре або сік.
Як використовувати? 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка соди. Годиться для здобного, бісквітного, заварного та пісочного тіста.
СПИРТНИЙ НАПІЙ
Алкоголь надає випічці повітряності, оскільки зменшує клейкість борошна. Коньяк і ром добре справляються з розпушуванням бездріжджового пісочного тіста. Горілку додають і у дріжджове тісто, особливо на опарі, щоб краще піднімалося.
Як використовувати? Береться 1 столова ложка алкоголю на 1 кг тіста. Годиться для пісочного бездріжджового та дріжджового тіста.
ГАЗОВАНА ВОДА
Наситити тісто вуглекислим газом може сильно газована мінералка. Для більшого ефекту можна додати до неї по щіпці солі та лимонної кислоти.
Як використовувати? Звичайну воду у тісті замінити газованою. Годиться для: здобного, прісного, заварного та іншого тіста на воді.