Статті

Віспа мавп: чим небезпечна хвороба і чи варто її боятися

Випадки захворювання на віспу мавп у людей досі були відомі в основному в деяких регіонах Африки. Нинішній, виявлений у країнах Європи, а також у США та Канаді, варіант вірусу вважається західноафриканським, що викликає легший перебіг хвороби, ніж центральноафриканський варіант, пише dw.com.

Які симптоми вказують на віспу мавп?

Віспа мавп у людей викликає шкірні висипи з гнійними прищами і пухирями, які через деякий час лопаються, а на їх місці утворюють струпи, що зрідка перетворюються на рубці, які зберігаються протягом усього життя.

Висипка може виглядати по-різному залежно від фази захворювання і може нагадувати виникає при вітрянці або сифілісі. Приблизно через три-чотири тижні хвороба проходить. Тільки в дуже рідкісних випадках – зазвичай у маленьких дітей – вона призводить до смерті.

Інкубаційний період мавпячої віспи становить від 7 до 21 дня, але симптоми зазвичай виявляються вже через 10-14 днів. Тоді крім шкірного висипу можуть з’явитися головний біль, біль у м’язах та спині, лихоманка, озноб, виснаження організму та збільшення лімфатичних вузлів.

Чи допоможе вакцинація від віспи мавп?

Спеціальної вакцини проти вірусу віспи мавп не існує, але щеплення від віспи забезпечує гарний захист, оскільки ці два віруси дуже схожі. Хоча вірус мавпячої віспи не має прямого відношення до вірусу нормальної віспи, обидва типи відносяться до того самого роду вірусів. Таким чином вони досить схожі, щоб імунна система зреагувала на інфекцію.

Натуральна віспа, що вражає людину, була викорінена у всьому світі до 1980 завдяки масштабній кампанії вакцинації. Однак, за даними RKI, значна частина населення Землі на даний момент не має щеплення від віспи.

Як передається віспа мавп?

Як правило, потрібен тісний контакт із інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через слизову оболонку очей, носа або рота.

Раніше віспа мавп не вважалася інфекцією, що передається статевим шляхом, але тепер відомо, що вірус може передаватися при прямому контакті під час сексу.

Він також може поширюватися при контакті з інфікованими тваринами, такими як мавпи, щури та білки, або через заражені вірусом предмети, наприклад, постільна білизна та одяг.

Новое на сайте

  • Новини

Обов’язково робіть це з кухонною губкою, інакше матимете проблеми зі здоров’ям

Кухонна губка – лідер за кількістю бактерій на кухні. Як її очистити? Робіть це з…

07/05/2024 23:27
  • Новини

Чому півонії погано цвітуть – цих помилок часто припускаються багато квітникарів

Після кількох років буйного цвітіння півонії раптом починають слабо цвісти або зовсім не зав'язують бутони.…

07/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на середу, 8 травня

8 травня в Україні очікується суттєве зниження температури та дощі на Закарпатті та місцями у…

07/05/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 8 травня

Чи варто цього дня очікувати геомагнітних хвилювань?

07/05/2024 21:34
  • Статті

Замучав зубний біль і не допомагає нічого – спробуйте масаж і подякуєте

Якщо нас дошкуляє зубний біль, ми на все готові, аби він припинився. А тим часом,…

07/05/2024 20:42
  • Статті

Маловідомі сторінки історії про ту і цю війну: що ми знаємо про війну з Японією

Давайте, шановні читачі, зараз не зациклюватимемося ані з приводу дати тієї, 1945 року, перемоги (8…

07/05/2024 19:23