Статті

«Енергетичні вампіри»: дієтолог назвав продукти, що спричиняють втому

Найчастіше ми недооцінюємо вплив їжі на наше самопочуття. Виявляється, їжа може бути не лише джерелом енергії, а й причиною втоми.

Продукти, що викликають втому

Кава

Почуття розбитості провокує не сам напій, яке кількість. Якщо пити каву помірно, то вона дійсно бадьорить, а її вживання у великій кількості викликає зворотний ефект. Як тільки кофеїн потрапляє в кров, надниркові залози починають виробляти адреналін і кортизол, тому після чашки еспресо або американо ми відчуваємо приплив сил.

Якщо спроби прокинутися за допомогою кави є систематичними, і ви щодня випиваєте кілька стаканчиків, надниркові залози просто перестають на це реагувати. Поступово ви звикаєте до напою, почуття бадьорості не настає, і ви починаєте збільшувати дози, але замість енергії приходить втома.

Фастфуд

Так звана швидка їжа піддається сильній обробці з метою покращення її смаку та збільшення терміну зберігання, тому містить мінімум поживних речовин і є лише джерелом великої кількості порожніх калорій. Фастфуд не здатний зарядити організм енергією, крім того, після такої важкої їжі вас неминуче клонитиме в сон.

М’ясо

М’ясо є важкою їжею, яку організму важко розщеплювати та переробляти. На це йде багато сил і енергії, тому людина почувається втомленою і розбитою. Більше того, ковбаса, сосиски та інші перероблені м’ясні продукти багаті на «сторонні» вуглеводи, які не дають тривалого насичення, зате сприяють підвищеній стомлюваності та сонливості.

Солодощі

Однією з основних причин виникнення відчуття млявості після їжі є зниження рівня цукру в крові. Як тільки ви з’їсте щось солодке, підвищується рівень інсуліну, але потім він різко знижується разом із глюкозою. Це може призвести до появи втоми та туману в голові. Смачники також сприяють виробленню більшої кількості серотоніну – гормону щастя, який робить людину більш розслабленою та сонною.

Енергетики

З енергетичними напоями йде приблизно так само, як з кавою і солодощами. Відчуття бадьорості дають ті ж кофеїн і цукор. Організм отримує миттєвий заряд енергії, але вже за кілька годин він зміниться слабкістю, дратівливістю і навіть головним болем.

Здоба та макаронні вироби

Випічка і макарони впливають на організм подібно до всіх простих вуглеводів – активізують роботу підшлункової залози, головним завданням якої є вироблення такої кількості інсуліну, щоб вистачило на зниження рівня цукру в крові. Звідси і виникає втома і загальне зниження тонусу організму. Отже, якщо ви хочете бути бадьорим і енергійним протягом усього дня, вам потрібно переглянути свій раціон та обмежити або зовсім виключити з нього перераховані вище продукти.

Новое на сайте

  • Статті

Лікування дарами природи: акація біла – відмінний медонос та універсальний лікарський засіб

Біла акація (робінія звичайна) - листопадне, до 35 м заввишки дерево родини бобових. Цвіте у…

06/05/2024 19:40
  • Статті

Збережіть гармонію: 7 антистресових дієтичних добавок

Сучасне життя сповнене стресів. Робота, сімейні клопоти, суспільні виклики — усе це складно владнати та…

06/05/2024 18:58
  • Статті

Йдемо здавати аналізи: навіщо призначають онкомаркери

Щоб уточнити діагноз, лікарі іноді відправляють пацієнтів здавати онкомаркери. Що це таке і навіщо вони…

06/05/2024 18:34
  • Статті

Готуємо смачно: котлети із субпродуктів – соковиті, смачні та бюджетні

Субпродукти дуже корисні для повноцінного харчування нашого організму. Калорійність субпродуктів невелика, а ось вітамінів та…

06/05/2024 17:56
  • Статті

Як уникнути шахрайства при оформленні кредиту

У світі, де фінансові операції все частіше проводяться онлайн, ризик стати жертвою шахрайства існує завжди,…

06/05/2024 17:19
  • Пенсійна справа
  • Статті

Мінімальна пенсія зросла: чому не збільшився розмір доплати за наднормативний стаж

Редакційна пошта рясніє листами на пенсійні теми: читачів не задовольняє розмір виплат після розрекламованих підвищень,…

06/05/2024 16:53