Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк зупинити моніліоз у плодовому саду?

Як зупинити моніліоз у плодовому саду?

Этот материал также доступен на русском языке
Моніліоз – одна з найпоширеніших та шкідливих хвороб плодових дерев. Захворювання викликають мікроскопічні гриби роду Monilia Pers, які зустрічаються повсюдно і вражають практично всі насіння та кісточкові культури.

Хоча, якщо на сливі та аличі він проявляється переважно у формі плодової гнилі, то на вишні, абрикосі та персику ситуація зовсім інша: моніліоз небезпечний не тільки для врожаю, але для здоров’я всього дерева і навіть його життя. Йдеться про так званий моніліальний опік, який проявляється після цвітіння і характеризується раптовим в’яненням та побурінням суцвіть, засиханням листя, молодих пагонів та плодових гілок.

Заходи боротьби з моніліозом

Важливо дотримуватися основних правил агротехніки та догляду за плодовими деревами. Необхідно регулярно збирати та знищувати уражені плоди, видаляти та спалювати загиблі гілки. Важливо проводити профілактичні заходи щодо боротьби з гусеницями, плодожерками, довгоносиками та іншими шкідниками та хворобами. При збиранні врожаю потрібно бути дуже обережним, щоб не завдати механічних пошкоджень плодам та ягодам. Своєчасно обробляти фунгіцидами згідно з рекомендаціями.

Залежно від конкретних умов, необхідно протягом вегетаційного періоду здійснювати від 3 до 5 обробок фунгіцидами. Наводимо зразкову схему:

  1. Рано навесні – до розпускання бруньок – вирізка засохлих та пошкоджених гілок, лікування ран.
  2. У період набухання бруньок – у старих, загущених насадженнях з підвищеним інфекційним фоном – обприскування 3-4% бордоською сумішшю.
  3. На початку розпускання бруньок (при інтенсивному розвитку хвороб попереднього року) обприскування фунгіцидами.
  4. Період бутонізації, перед цвітінням (фенофаза – розпушування бутонів) – обприскування фунгіцидами.
  5. Після цвітіння:

а) вирізка та знищення гілок, уражених моніліальним опіком;

б) обприскування фунгіцидами.

  1. Через 2-3 тижні після попередньої обробки повторне обприскування фунгіцидами.
  2. Після збору врожаю – повторна вирізка гілок, уражених моніліальним опіком, збирання та знищення плодів, уражених моніліозом та антракнозом. При необхідності – обприскування проти кокомікозу та інших хвороб фунгіцидами. Збирати та знищувати пошкоджені грибом плоди. Закладати на зберігання потрібно лише плоди без механічних пошкоджень. Якщо на ягодах, що зберігаються, вишні, сливи, черешні, аличі, абрикоса з’явилися перші ознаки хвороби, їх потрібно негайно видалити зі сховища.

Розвиток захворювання стримується побілкою штамбів та скелетних гілок плодових дерев, яку проводять пізно восени.

Ольга Бублик, державний фітосанітарний інспектор.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні