Статті

Які бур’яни можна вживати в їжу?

До того ж у рослинах корисні речовини та елементи містяться в біологічно активних комплексах, що посилюють їхню дію та допомагають засвоєнню вітамінів.

СНИТЬ ЗВИЧАЙНА — це бур’ян є для більшості садівників і городників, віддає перевагу багатим пухким вологуватим грунтам. Найсмачніші та найніжніші — молоді листочки із соковитими черешками, ті, які тільки починають розгортатися. Якщо обривати їх регулярно – і свіжа зелень для кулінарії буде відростати постійно, і бур’ян послабшає.

Доросле листя (до цвітіння) можна насушити і використовувати взимку як приправу або начинку, а також варити з ними зелені щі. Їстівні і коріння снити, якщо висмикнули або викопали, можна покласти їх у суп.

ПИРІЙ ПОЛУЧНИЙ. Тут головне — не сплутати його з іншими злаковими, яких на наших ділянках достатньо. У разі сумніву, одній рослині можна дати зацвісти — рідкісний довгий колосок допоможе визначитися. У пирія вживаються і молоді листочки (до цвітіння), і коріння.

КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА. Найбільш ніжне і смачне молоде листя, але й доросле листя цілком годиться, тільки його потрібно залити окропом і трохи потримати для видалення гіркоти. Солодкуваті квітки кульбаб краще збирати на початку цвітіння і їсти свіжими або варити з них варення, можна смажити. Коріння найбільш корисне до цвітіння і після цвітіння. Але їх можна копати і восени.

КРОПИВА ДВОДОМНА теж усім знайома як бур’ян. Як і снить, воліє селитися на родючій пухкій вологій землі. У кропиви найсмачніші та найкорисніші — молоді пагони. Збирати їх потрібно в рукавичках. При регулярному зрізанні пагонів можна отримувати вітамінний продукт все літо.

ЗІРОЧКА СЕРЕДНЯ, АБО МОКРИЦЯ — не менш поширений бур’ян з не менш корисними властивостями. Збирати можна на будь-якій стадії, їстівні і молоді пагони, і пагони з квітками. Тільки зовсім старі стають жорсткими і несмачними.

ГЛУХА КРОПИВА ПУРПУРОВА. У глухої кропиви солодкі квіточки, тому збирати потрібно саме їх — окремо або суцвіттями. Листя теж можна збирати і використовувати, воно має лікарські властивості.

ЛОПУХ ВЕЛИКИЙ. Їстівні та смачні молоді стебла лопуха та весняне коріння. Коріння можна просто гризти, як моркву, а можна додавати в суп чи салат. Листя гірчать, але це без термообробки. У супі припущене листя втрачає гіркоту. Стебла добре смажити чи гасити.

СВЕРБІГА СХІДНА. Традиційно кавказькими народами використовується як салатна рослина, кваситься, сушиться і йде в начинки. За смаком схожа на руколу, щось середнє між редькою та капустою. Збирати потрібно молоді стебла до цвітіння та листя. Аналогічно використовується і суріпка.

Новое на сайте

  • Новини

Просто шедевральний «Наполеон» – бюджетний рецепт улюбленого торта: не потрібні ні масло, ні сметана

Рецептів торта «Наполеон» дуже багато і кожен із них добрий. Сьогодні пропонуємо найбюджетніший рецепт на…

08/05/2024 05:26
  • Новини

Обов’язково робіть це з кухонною губкою, інакше матимете проблеми зі здоров’ям

Кухонна губка – лідер за кількістю бактерій на кухні. Як її очистити? Робіть це з…

07/05/2024 23:27
  • Новини

Чому півонії погано цвітуть – цих помилок часто припускаються багато квітникарів

Після кількох років буйного цвітіння півонії раптом починають слабо цвісти або зовсім не зав'язують бутони.…

07/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на середу, 8 травня

8 травня в Україні очікується суттєве зниження температури та дощі на Закарпатті та місцями у…

07/05/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 8 травня

Чи варто цього дня очікувати геомагнітних хвилювань?

07/05/2024 21:34
  • Статті

Замучав зубний біль і не допомагає нічого – спробуйте масаж і подякуєте

Якщо нас дошкуляє зубний біль, ми на все готові, аби він припинився. А тим часом,…

07/05/2024 20:42