Статті

Як не зашкодити здоров’ю під час посту?

Великий піст є найтривалішим з усіх чотирьох багатоденних постів і триває сім тижнів. У цей час не дозволяється споживати так звану скоромну їжу, до якої належать м’ясо та м’ясні субпродукти, тваринний жир, молоко, молочні та кисломолочні продукти, вершкове масло та яйця. Також під забороною кондитерські вироби.

Відповідно до церковних вимог, з понеділка по п’ятницю слід харчуватися один раз на день, у суботу та неділю – двічі. По понеділках, середах і п’ятницях необхідно споживати холодну їжу без олії, у вівторки та четверги – гарячу їжу без олії, наприкінці тижня дозволяється додавати до раціону олію та виноградне вино.

Дотримуючись посту, необхідно пам’ятати про дотримання балансу в харчуванні та обов’язковому споживанні всіх необхідних речовин.

1. Тим, хто дотримуються посту, слід визначити свої сили. Можливо, корисно буде їсти 4-5 разів на день. Загальна калорійність добового раціону має змінюватися – для дорослої людини вона становить близько 1600–2000 ккал.

2. Під час посту не забувайте пити щонайменше 1,5–2 літри рідини на день. Корисними є свіжі соки, негазована мінеральна вода і зелений чай.

3. Під час посту збільшується споживання вуглеводів, надлишок яких шкодить здоров’ю. Тому важливо урізноманітнити своє меню продуктами, багатими на білки та жири, але – рослинного походження. Для поповнення раціону білками годяться креветки, кальмари, соя, гречка, бобові, горох, нут, маш. Жири є в горіхах, жирних сортах океанської риби, насінні соняшника і гарбузі.

4. Хорошим джерелом рослинних жирів є всі види олій: оливкова, лляна, кунжутна, гарбузова, кедрова.

5. Під час посту збільшується кількість лужної їжі, і щоб підтримати нормальний кислотно-лужний баланс, збільште споживання різних солінь, киселів та збитнів.

6. Замінити м’ясо під час посту можна соєвими продуктами, адже соя за вмістом білка перевищує м’ясо на 40%. Соєва олія є джерелом вітамінів А, В1, В2, Р, РР, лецитину, який важливий для харчування нервової тканини, він же знижує рівень холестерину в крові.

7. У горіхах міститься близько 15% білка, в них є 8 із 10 незамінних амінокислот. Для щоденного споживання достатньо 10-20 горіхів, адже горіхи вкрай калорійні – 700 ккал на 100 грамів.

8. Вітамін В12 можна отримати не тільки з яловичої та телячої печінки, але і з кисломолочних продуктів, зелені, пророслої пшениці, також він міститься в морепродуктах. Залізо ж є не тільки в м’ясі та рибі, а й у фруктах, овочах та крупах. Вітамін А у вигляді бета-каротину, як правило, міститься у червоних та помаранчевих овочах і фруктах. Найкраще він засвоюється після термічної обробки. Вітамін С можна знайти в заморожених овочах та фруктових сумішах. Вітамін Е міститься переважно в рослинній, причому нерафінованій, олії.

Новое на сайте

  • Статті

Менінгіт — реальна загроза здоров’ю або лише «страшилка» з дитинства

Менінгіт - одне з тих захворювань, про яке багато хто чув ще в дитинстві. Батьки…

05/10/2025 06:14
  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20