Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДогляд на дому у воєнний час: що пропонують чиновники?

Догляд на дому у воєнний час: що пропонують чиновники?

Этот материал также доступен на русском языке
Соціально незахищені категорії населення та ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах (безробіття, тимчасова непрацездатність тощо), мають право користуватися різними соціальними послугами. Рішення щодо надання таких послуг приймають місцеві ради.

Сьогодні тимчасова окупація та бойові дії стали ще одним фактором, що спричиняє складні життєві обставини. Зараз соціальні послуги важливо отримувати вчасно, а не чекати на їхнє оформлення. У зв’язку з цим Міністерство соціальної політики України розробило для органів місцевого самоврядування рекомендації щодо надання соціальних послуг в умовах воєнного стану.

Коли людина екстрено (кризово) потребує соціальної послуги, ухвалення рішення про її надання суттєво скорочується. Міністерство соцполітики вважає, що питання має бути вирішене протягом доби з моменту отримання відповідної заяви чи звернення. При наданні екстреної послуги під час воєнного стану не проводиться:

  • оцінка потреб особи (сім’ї) у соціальних послугах;
  • розробка індивідуального плану надання соціальних послуг;
  • укладання договору про надання соціальних послуг.

Соціальні послуги екстрено (кризово) надаються безкоштовно.

Рекомендації також стосуються окремих видів послуг.

Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах

Інформацію про такі сім’ї мають брати до уваги, незалежно від кого вона надходить. Соцпрацівники у свою чергу мають оперативно оцінити потреби такої сім’ї у соціальних послугах. В Акті оцінки потреб пропонується заповнювати лише розділи, що мають життєво важливе значення (кількість дітей, наявність захворювань, здатність до самообслуговування, емоційний стан). Також допускається складання акта потреб у телефонному режимі або з використанням інших доступних ресурсів.

Організація догляду вдома

У зв’язку з ситуацією, що склалася соціальні працівники не в змозі забезпечити надання послуг з догляду вдома всім тим, хто уклав договір на обслуговування і постійно потребує допомоги. У таких випадках пропонується організовувати спільне проживання осіб, які потребують допомоги, звичайно — за їх згодою. Це дозволить сконцентрувати зусилля соціальних працівників та забезпечити відповідні умови для отримувачів соціальних послуг.

Для організації догляду вдома в умовах загального проживання необхідно:

  • виявити людей, які можуть і бажають жити разом;
  • знайти приміщення, яке забезпечить всі умови для проживання (опалення, електрика, можливість приготування їжі (або її доставка), водопостачання, дотримання особистої гігієни тощо). Таким приміщенням може бути будинок (квартира) мешканця громади або одного з отримувачів послуг, де можна розмістити 4-5 осіб;
  • забезпечити потрібні ресурси (постільна білизна, посуд тощо) та підібрати персонал, у тому числі волонтерів, які здійснюватимуть догляд;
  • скласти графік цілодобового чергування соціальних працівників у приміщенні для загального проживання.

Влаштування людей похилого віку та осіб з інвалідністю в будинки-інтернати в період воєнного стану

у тому числі – на територіях, де ведуться бойові дії. Для оформлення в будинок-інтернат людина, яка потребує таких послуг, або її законний представник (для недієздатних осіб) можуть просто подати заяву. За відсутності законного представника заява може подати орган опіки та піклування.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Пенсійному фонді роз’яснили, як оформити пенсію під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні