Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПереселенців стає більше: хто може оформити пільговий статус?

Переселенців стає більше: хто може оформити пільговий статус?

Этот материал также доступен на русском языке
Практично щодня уряд ухвалює актуальні рішення, щоб полегшити життя українців у цей складний для всіх нас період. Мільйони людей змушені були залишити свої будинки та стати біженцями навіть у власній країні.

Таким людям надаватимуть статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), як це було раніше з мешканцями окупованих територій Донбасу та Криму. Кому дадуть статус ВПО та на яку допомогу можна розраховувати?

13 березня Кабінет Міністрів ухвалив Постанову «Про внесення змін до Порядку оформлення та видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи» № 269. Нові норми дозволяють громадянам України, які вимушено покинули своє житло через бойові дії, отримати довідку, що підтверджує факт внутрішнього переміщення та стати на облік у соціальних службах.

  • Отримати довідку ВПО можуть особи, які після введення воєнного стану (після 24 лютого 2022 року) перемістилися з наступних регіонів:

Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Запорізька область
Київська область
м. Київ
Луганська область
Миколаївська область
Одеська область
Сумська область
Харківська область
Херсонська область
Чернігівська область

  • Щоб отримати довідку внутрішньо переміщеної особи, поки що можна звертатися лише до управління соціального захисту райдержадміністрацій (районних військових адміністрацій) та міських рад міст обласного значення.

Коли буде налагоджено електронну взаємодію між службами, довідку можна отримати у центрах надання адміністративних послуг, а також у виконавчих органах сільських, селищних, міських рад. Це обіцяють зробити протягом кількох днів. За наявності технічної можливості оформити статус можна онлайн через Портал «Дія» (guide.diia.gov.ua).

  • На сьогоднішній день «нові» переселенці не мають права на матеріальну допомогу на відміну від «старих», які отримують щомісячну адресну допомогу на покриття видатків на проживання (у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг). Така допомога надається на підставі Постанови Кабінету Міністрів № 505 від 1 жовтня 2014 року з останніми змінами від 9 листопада 2021 року. Швидше за все, грошова допомога надаватиметься після внесення змін до зазначеної постанови.

На сьогоднішній день статус внутрішньо переміщеної особи дає право на:

  • отримання безкоштовного тимчасового проживання протягом 6 місяців з моменту взяття на облік ВПО (для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, людей похилого віку цей термін може бути продовжений);
  • отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування, зокрема – соціальних виплат, пенсії;
  • забезпечення ліками;
  • гуманітарну та благодійну допомогу.

Скільки сплачують переселенцям?

Допомога на проживання, яку виплачують «старим» переселенцям, становить:

  • для працездатних осіб – 442 грн.;
  • для пенсіонерів – 1000 грн.;
  • для осіб з інвалідністю І групи та дітей з інвалідністю (130% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) – 2514,20 грн.;
  • для осіб з інвалідністю ІІ групи (115% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) – 2224,10 грн.;
  • для осіб з інвалідністю ІІІ групи (один прожитковий мінімум для непрацездатних осіб) – 1934 грн.

Загальний розмір допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 3000 гривень; для сім’ї, до складу якої входять особи з інвалідністю чи діти з інвалідністю – 3400 гривень; для багатодітної сім’ї. – 5000 гривень.

Раніше ми повідомляли, як отримати статус внутрішньо переміщеної особи і що вона надає , а також розповідали, що таке «тимчасовий захист» для українців у ЄС і що вона надає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні