Статті

Домогтися справедливої пенсії цілком реально

Нещодавно на електронну пошту надійшов цікавий лист від Лідії Степанівни. Читачка розповіла про те, як за допомогою матеріалів, опублікованих у газеті, зуміла досягти справедливого нарахування пенсії. Сподіваємося, її досвід при нагоді допоможе і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам.

Перевіряти документи краще заздалегідь

На пенсію за віком педагог Лідія Степанівна вийшла у 2021 році, однак щоб отримати належні їй пенсійні виплати, довелося «виділити» на це 11 місяців та вивчити 95 нормативно-правових актів. Як виявилося, Пенсійний фонд недонарахував їй 5308 гривень. При призначенні пенсії були враховані страхові внески протягом деяких років, зокрема – перед виходом пенсію, і зарахований рік страхового стажу.

Готуватись до виходу на заслужений відпочинок Лідія Степанівна почала заздалегідь і радить так робити іншим претендентам на пенсію. Вона зажадала у Пенсійному фонді індивідуальні відомості з державного реєстру застрахованих осіб (форма ОК-5), проаналізувала їх та з’ясувала, що в них зібрано не всі дані. Наприклад, відсутні дані про податки з доходів фізичних осіб-підприємців (ФОП) за кілька років, а також єдиний соціальний внесок (ЕСВ) із відпускних грошей за два місяці перед виходом на пенсію.

Треба озброїтися знаннями та терпінням

Читачка звернулася за роз’ясненнями до посадових осіб Пенсійного фонду, і їй відповіли, що ПФУ у районі давно ліквідували, тому звітів щодо внесків ФОП немає, а квитанції про податки згоріли під час пожежі. Проте читачці вдалося отримати довідку у податковій інспекції із підтвердженням сплати страхових внесків. Однак і цього результату не принесло. Довелося знову звертатися до Пенсійного фонду.

У заяві Лідія Степанівна вказала, що, згідно із Законом України № 2464 IV *, у її присутності була проведена перевірка та підтверджено повну сплату єдиного страхового внеску, а також оформлено довідку з датами, номерами платіжних доручень та відомостей нарахування доходів. І лише після цього їй зарахували сплату страхових внесків.

Також каменем спотикання виявилася звітність щодо сплати ЄСВ у 2021 році. Як пише читачка, це клондайк для зниження страхового стажу та сплати ЄСВ. Зокрема, у її випадку у кілька разів було занижено страховий стаж та коефіцієнт зарплати. У перерахунку на гроші вийшла чимала сума – 1013 гривень, а заявниці довелося витратити п’ять місяців, щоб довести свою правоту.

***

Головна складність, за словами Лідії Степанівни, полягала в тому, щоб змусити ПФУ перерахувати виплати з моменту виходу на пенсію. Їй довелося написати 22 листи-заяви до Пенсійного фонду та Державної податкової служби. Зрештою, працівники ПФ вшосте перерахували її пенсію з дня призначення, з урахуванням усіх пенсійних виплат, а обласне керівництво вибачилося перед читачкою.

Лідія Степанівна впевнена: «Пенсіонери можуть усі, треба тільки повірити у себе» і додає: «Цьому навчила мене газета «На пенсії». А ми цілком і повністю поділяємо думку нашого автора та сподіваємось, що наші матеріали й надалі допомагатимуть читачам боротися за свої права та відновлювати справедливість.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VІ від 8 липня 2010 року (у редакції від 12.01.2022 р.).

 

Новое на сайте

  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55
  • Новини

Мобілізація в Україні: які будуть категорії придатних до служби

4 травня 2024 року набуде чинності закон, який скасовує для військовозобов'язаних статус «обмежено придатний». 

30/04/2024 16:04
  • Статті

Вертикальні жалюзі: особливості та переваги конструкцій

Вертикальні жалюзі мають сучасний вигляд завдяки вдало підібраній фактурі та правильним відтінкам. Особливість встановлення таких…

30/04/2024 15:34
  • Новини

Що в жодному разі не можна садити біля помідорів: не робіть цих помилок

Кілька простих правил городнього "сусідства" допоможуть уникнути втрати врожаю помідорів.

30/04/2024 15:20
  • Новини

Готуємось до Великодня: готуємо домашню ковбасу без оболонки – простий рецепт

Як приготувати домашню ковбасу простої швидко. Дуже легкий та смачний рецепт.

30/04/2024 14:51
  • Новини

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою: що повідомили в уряді

Через що виплату пенсій українцям можуть затримати і чого чекати пенсіонерам у 2024 році.

30/04/2024 14:08