Статті

Скасування строкової служби: коли і чим хочуть замінити?

Призов скасують не відразу

Реформу Збройних сил передбачено Указом президента «Про зміцнення обороноздатності країни та привабливість військової служби». Указ містить положення, які дозволять Україні до 2025 року отримати цілком професійну армію. Насамперед – збільшення чисельності Збройних сил України (ЗСУ) на 100 тисяч осіб, створення двадцяти додаткових бригад ЗСУ, впровадження замість термінової служби інтенсивної військової підготовки.

Терміни дії контрактів мають зрости. Планують підвищити і заробітні плати військовикам. Їхні зарплати мусять становити не менше трьох мінімальних (на сьогодні – близько 20 тисяч гривень). Військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей обіцяють забезпечити житлом. Офіцерам – надати реальну можливість кар’єрного зростання.

За інформацією Міністерства оборони, нова модель ЗСУ на своєму першому етапі призов все ж таки збереже. Водночас з’явиться й інший варіант української армії: короткочасна інтенсивна військова підготовка, яка триватиме протягом трьох-чотирьох місяців.

– Пройшовши таку підготовку, молодих людей не призиватимуть до армії, – запевняє міністр оборони Олексій Рєзніков. – Замість строкової служби вони матимуть базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо замінити призов короткостроковою інтенсивною підготовкою.

Що таке сертифікат про підготовку?

Систему базової військової підготовки поки що не представлено. І експерти пропонують різні варіанти. Так, на думку деяких із них, проходити підготовку повинні і хлопці, і дівчата. Проводити таке навчання найбільш доцільно в літню пору – щоб не витрачатися на зимову форму та обігрівання тренувальних таборів. При цьому програма військової підготовки мусить бути прописана так, щоб кожна її година була присвячена набуттю корисних навичок: тактики, стрільби, медицини, психології.

Після закінчення курсу потрібно буде скласти іспити, а потім отримати сертифікат про базову військову підготовку. Цей документ підтвердить, що людина готова до вступу до мобілізаційного резерву, подання заяви до контрактної армії або загону територіальної оборони.

***

Експерти вважають, що строкова служба – це пережиток минулого. Вона вже давно не потрібна, і скасування призову не вдарить по нашій боєздатності. У світі не така важлива кількість бійців, як наявність високоточної зброї, систем розвідки та автоматизованих систем управління. Тож насамперед армія мусить бути добре озброєна та екіпірована. А військовослужбовці – отримувати гідну зарплатню.

Нагадаємо, що ми вже розповідали по те, що призов до армії з 2024 року скасують. 

Метки: армія військовослужбовці президент

Новое на сайте

  • Новини

Як приготувати малосольні огірки за 15 хвилин – лайфхак, який дійсно працює

Пропонуємо вам вельми незвичайний і цікавий спосіб приготування малосольних огірків. Він стане вам у пригоді…

04/05/2024 13:39
  • Новини

Українців штрафують за переказ із картки на картку – за що можна “потрапити” на 17 тисяч гривень

Популярність переказів з картки на картку пояснюється зручністю і простотою: надіслати гроші зі смартфона можна…

04/05/2024 12:59
  • Гроші

У трьох областях надають багатоцільову допомогу – як отримати 1100 гривень на місяць

Гуманітарна організація підтримує українські сім'ї у важкий воєнний час і надає їм матеріальну допомогу. Про…

04/05/2024 10:59
  • Новини

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт №9453. Про що йдеться в новому законі…

04/05/2024 09:52
  • Новини

Окупанти атакували Україну безпілотниками і ракетами – військове зведення на 4 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

04/05/2024 08:58
  • Новини

Планується видача гуманітарної допомоги – як отримати набори продуктів безкоштовно

Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…

04/05/2024 07:35