Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна клеїти шпалери взимку: особливості виконання робіт у цей період

Чи можна клеїти шпалери взимку: особливості виконання робіт у цей період

Этот материал также доступен на русском языке
Шпалери досі залишаються незамінним декором стін для багатьох українців. Їх можна міняти своїми руками, не наймаючи спеціалістів. Головне, підготувати кімнату, обдерти старі шпалери та відсунути від стін меблі. Але чи варто клеїти шпалери взимку чи краще дочекатися тепла?

Давайте розберемося, чи будуть шпалери міцно триматися, якщо наклеїти їх в холодну пору року.

Поклейка шпалер взимку: важливі моменти

Якщо ми говоримо про неопалюване приміщення, то краще не клеїти. Виробники шпалер та клею вказують оптимальну температуру від +15 до +25 °C. Причому ця температура має бути постійною протягом декількох днів після поклейки.

У холодних приміщеннях клей висихатиме дуже довго. Це може призвести до появи цвілі. Позбутися її не завжди легко, тому є ризик, що в деяких місцях шпалери доведеться переклеювати.

Це залежить від того, чи рівномірно прогріті стіни у вашій квартирі. Щоб шпалери надійно «схопилися», не повинно бути перепадів температур. Взимку стіни в нижній частині зазвичай холодніші, ніж угорі. Тепло від радіаторів піднімається до стелі.

На нерівномірно прогрітій стіні шпалери так само нерівномірно сохнуть. Крім того, через перепади температур може утворитися конденсат. Це не дасть шпалерам нормально приклеїтися до поверхні.

Ще одна поширена зимова проблема — поклейка шпалер біля радіаторів опалення. Клей швидко висихає, не встигаючи вбратися в стіну. Полотно шпалер може прямо на очах відклеїтися. Можливо, вам знадобиться кілька підходів, щоб досягти результату.

Як клеїти шпалери взимку, щоб не виникло проблем?

Підготуйте стіни. Добре проґрунтуйте їх перед поклейкою шпалер. Це можна зробити тим же клеєм, який ви використовуватимете для шпалер, тільки меншої консистенції — на упаковці клею зазвичай пишуть витрати для ґрунтовки.

Якщо ваші стіни трохи вологі взимку, то можна придбати універсальний ґрунт для вологих приміщень.

Шпалери біля радіаторів опалення намагайтеся клеїти в останній момент. Нехай спочатку підсохнуть решта стін. Майстри радять використовувати клей ПВА на цій ділянці.

Не спрямовуйте теплові гармати або обігрівачі на стіни зі свіжими шпалерами. Клей швидко випарується й полотно відстане від поверхні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, как сделать ремонт в квартире простым и быстрым: советы специалистов.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні