П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо робити, якщо собака постійно гавкає на гостей?

Що робити, якщо собака постійно гавкає на гостей?

Этот материал также доступен на русском языке
Власникам собак відома така ситуація, коли вихованець усіх, хто прийшов у будинок, зустрічає гучним гавкотом. Все просто: тварина попереджає господаря про незнайомців, які можуть потенційно загрожувати. Але що робити, якщо собака продовжує гавкати, коли гість уже увійшов і розташувався у кріслі.

Давайте розберемося, як відучити собаку від цієї звички і які хитрощі можна застосувати.

Три причини гавкання собак на гостей

Собаки гавкають на незнайомців із трьох основних причин. Вам буде простіше привчити собаку не гавкати, якщо знайдете корінь проблеми :

  • Територіальний гавкіт . Зверніть увагу на мову тіла вашого вихованця. Якщо собака гавкає щоразу, коли у двері заходять люди, і це супроводжується напругою м’язів та здибленою шерстю — така поведінка є явною ознакою захисту території. Ще це буває, коли хтось просто підходить до вхідних дверей або голосно розмовляє на сходовому майданчику. Собака розглядає людей як потенційну загрозу
  • Гавкіт від збудження . Це особливо поширено серед цуценят та молодих собак. Вони бувають надмірно збуджені та виражають свою енергію гучним гавкотом. Зазвичай це говорить про те, що собака любить людей. Але наскільки б добре вихованець не ставився до ваших гостей, гучний гавкіт може застати будь-яку людину зненацька.
  • Тривожний гавкіт . Собаки, які мало взаємодіють з людьми, не знають як поводитися. Фахівці називають це відсутністю соціалізації. Такий гавкіт характерний для собак, взятих із притулку або з вулиці, а також тих, що мають травматичний досвід із попередніми власниками. Зазвичай такий гавкіт виникає через непереборну тривогу: собака не знає, як діяти і не може встановити довірчі стосунки з незнайомцями

Як відучити собаку гавкати на гостей?

Не кричіть і не бийте вашого улюбленця. Це лише злякає тварину. Візьміть на озброєння кілька перевірених тактик :

  • Метод «Тихо» . Як тільки собака почне гавкати в присутності гостя, обережно візьміть його за морду і скажіть «Тихо». Потім приберіть руку – якщо собака замовкне, обов’язково нагородіть його частуванням. Як тільки почне знову гавкати, повторіть процедуру, поступово збільшуючи час між частуваннями. Це дозволить команді закріпитись. Якщо собаці не подобається, коли ви чіпаєте його за морду, то можна просто говорити «Тихо», підкріплюючи частуванням.
  • Метод відволікання уваги . Як би просто це не звучало, але метод працює. Найпростіший спосіб відволікти надмірно збуджену тварину – струсити зв’язку ключів. Дзвінкий звук відверне увагу собаки на вас, після цього дайте команду «Сидіти». За виконання команди варто нагородити тварину частуванням. Згодом собака зрозуміє, що гавкіт на гостей не приносить нагороди, а ось хороша поведінка та виконання команд – навпаки
  • Винагорода за зустріч гостя . Якщо у собаки тривожний гавкіт, то йому допоможе соціалізація. Попросіть своїх гостей бути дуже лагідними з вашим собакою. Нехай кожна людина, що прийшла, пригощає ласощами. Це не швидкий процес, собака поступово зрозуміє, що нові люди винагороджують його любов’ю, прихильністю та турботою.

Які хитрощі є, щоб заспокоїти собаку?

Якщо вашому собаці не по собі, коли незнайомі люди заходять у будинок, то можна трохи змінити процес зустрічі гостей. Домовтеся з ними, що зустрічатимете їх на вулиці. Візьміть собаку із собою на прогулянку, нехай він обнюхає вашого гостя. Можна навіть трохи прогулятися довкола будинку.

Потім відправте гостя до своєї оселі, а самі разом із собакою ще трохи погуляйте. Коли ви зайдете додому, то собака не повинна гостро реагувати на вашого гостя, адже він його вже бачив на вулиці. Багато собак відчувають загрозу, коли люди заходять на їхню територію. Але при цьому поводяться спокійніше , коли приходять з прогулянки і виявляють у будинку людей. Такі зустрічі на відкритому повітрі допоможуть вашому собаці заспокоїтися та розслабитися.

Гостям краще ігнорувати собак, які гавкають через свою тривожність. Зазвичай, гості хочуть розрядити обстановку і потоваришувати з домашнім улюбленцем, але для тривожних собак така увага не піде на користь. Тварина стане ще більше нервувати. Нехай гості дадуть вашу собаці спокій. Коли настане час, він сам вийде до людей за увагою та частуваннями.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, де сховати новорічні подарунки, щоб онуки не знайшли їх раніше часу.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні