Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіХто живе довше за всіх у світі і як їм це вдається?

Хто живе довше за всіх у світі і як їм це вдається?

Этот материал также доступен на русском языке
Протягом всієї історії людство шукало джерело вічної молодості. І хоча знайти його поки що не вдалося, в деяких країнах тривалість життя набагато перевищує середній показник у світі - 71 рік.

Кожна з цих країн має свій секрет довголіття.

Оглядачка BBC Travel поспілкувалася з жителями країн, в яких, як показує Всесвітній рейтинг країн за рівнем щастя 2017 року, люди живуть найдовше.

Жителі цих країн живуть набагато довше, ніж будь-де у світі. У чому секрет їхнього довголіття?

Японія

Середня тривалість життя в Японії – одна з найвищих у світі і становить 83 роки.

Південний японський острів Окінава, який здобув назву “земля безсмертних”, вже давно привертає увагу вчених, оскільки є всесвітнім рекордсменом за кількістю довгожителів.

Тут проживає понад чотириста чоловік, вік яких перевалив за 100 років. Вчені пояснюють цей феномен насамперед особливостями харчування.

Місцева дієта складається в основному з соєвого сиру тофу, солодкої картоплі і невеликої кількості риби.

Активне соціальне життя, яке ведуть літні люди, і згуртована громада також знижують стрес і підвищують почуття єдності.

Однак щоб скористатися цими перевагами, доведеться вивчити мову, зазначає Даніела Гатті, директорка компанії Velvet Media, яка вже багато років живе в Японії.

“В Японії дуже висока якість життя, але щоб зрозуміти ментальність, яка відрізняється від західної набагато більше, ніж здається, треба подолати мовний бар’єр”, – говорить вона.

Японія

ФОТО: ZHANG PENG / GETTY IMAGES. Середня тривалість життя в Японії вже давно є однією з найвищих у світі і становить 83 роки

“Ті, хто планує еміграцію до Японії, повинні приділити чимало часу вивченню мови. Це ключ до глибшої інтеграції в суспільство і повноцінного життя”, – додає Гатті.

Іспанія

Середземноморська дієта, багата на овочі, вино і оливкову олію, що добре впливає на серце”, – сприяє високій тривалості життя в Іспанії – в середньому 82,8 року.

Ще один секрет довголіття іспанців – сієста.

“Вся справа – в організації робочого часу”, – зазначає Мігель Анхель Діас-і-Бесор.

“Коли перерва лише 30 хвилин, ви в поспіху ковтаєте обід. Але якщо у вас дві-три години, ви можете спокійно посидіти в ресторані, з’їсти кілька страв і десерт, добре перетравити їжу. Таке харчування, звичайно, набагато здоровіше, ніж їжа на виніс”, – пояснює чоловік.

Вузькі вулички іспанських міст і розташування більшості магазинів і ресторанів у пішій доступності змушують людей багато ходити пішки.

“Коли я переїхала до Барселони з Москви, я помітила, що люди тут віддають перевагу пішим прогулянкам або велосипеду, вони охоче пройдуть кілька кварталів до зупинки транспорту, замість того щоб сідати за кермо”, – розповідає Марина Манасян, співзасновниця фірми, яка проводить кулінарні тури по Барселоні.

БарселонаФОТО: GETTY IMAGES. Іспанці віддають перевагу пішим прогулянкам або велосипеду

Ваші клітини збагачуються киснем, і ви не завдаєте шкоди екології.

Сингапур

Одним з досягнень сингапурського економічного дива є сучасна та доступна медична система, яка безумовно робить внесок у тривалість життя сингапурців.

Жителі країни в середньому живуть 83,1 року.

Ця країна також має найнижчі показники материнської і дитячої смертності в світі, а основою охорони здоров’я є профілактика захворювань.

Тривалішому життю також сприяє культура суспільства і комфортна міське середовище.

“Багато людей відвідують тренажерні зали або займаються спортом просто неба в численних парках міста”, – говорить Біно Чуа, блогер-мандрівник, який зараз живе в Сингапурі.

Сінгапур

ФОТО: JOHN S LANDER. Сингапурці займаються спортом просто неба в численних парках міста

Нещодавно в місті відкрився перший терапевтичний парк для зниження стресу і поліпшення психічного здоров’я літніх людей.

До того ж, життя в Сингапурі не сприяє шкідливим звичкам. “Сигарети і алкоголь обкладаються високими податками і вони коштують набагато дорожче, ніж в інших країнах”, – додає Чуа.

Швейцарія

Здається, це найкраща країна саме для чоловіків, середня тривалість життя яких становить тут 81 рік – більше, ніж будь-де в світі.

Головними факторами довголіття швейцарців є багата економіка країни з якісною і доступною медициною, високий рівень особистої безпеки і відчуття добробуту.

Деякі дослідники також вказують на той факт, що швейцарці їдять багато сиру і молочних продуктів.

Хоча швейцарці дуже зосереджені на кар’єрі, адже тут багато робочих іммігрантів, які обіймають посади в міжнародних штаб-квартирах, розташування країни в центрі Європи дозволяє багато подорожувати і добре збалансувати роботу і відпочинок.

Хотя швейцарцы очень сосредоточены на карьере, альпийские пейзажи предлагают много возможностей для отдыха и релаксации

ФОТО: FRANK BIENEWALD / GETTY IMAGES. Хоча швейцарці дуже зосереджені на кар’єрі, альпійські пейзажі пропонують багато можливостей для відпочинку і релаксації

“Тільки за вихідні можна відвідати будь-яку частину Європи або відпочити в чарівних Альпах”, – зазначає Гатті, яка також має досвід життя у Швейцарії.

“Приватні школи тут – найкращі в світі”, – додає вона, – що є також серйозним аргументом для молодих сімей”.

Південна Корея

За даними останніх досліджень, Південна Корея очевидно стане першою країною, середня тривалість життя в якій сягне рекордних 90 років.

На це в першу чергу впливають стабільна і розвинена економіка, широкий доступ до медичних послуг і нижчий артеріальний тиск корейців порівняно з жителями західних країн.

Місцеве харчування багате на ферментовану їжю, яка, як відомо, знижує рівень холестерину, підвищує імунітет і пригнічує рак.

“Страви корейської кухні містять багато клітковини і поживних речовин”, – зазначає Каміль Хоеб, засновниця компанії Wellness Tourism Worldwide.

На якість повсякденного життя також впливають культурні традиції і звичай підтримувати активні соціальні відносини.

Південна Корея

ФОТО: GETTY IMAGES. Дієта корейців багата на ферментовану їжу, знижує холестерин, підвищує імунітет і пригнічує рак

“Наприклад, традиція відвідувати громадські лазні, або “джимджилбенг”, сприяє спілкуванню, а також допомагає відновити сили і зняти напругу”, – пояснює Хоеб.

“Корейцям притаманний усвідомлений підхід до життя, який вони запозичують з буддистської філософії. І вони також віддають перевагу колективній співпраці перед індивідуалізмом”, – додає вона.

Ліндсі Гелловей, BBC Travel

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні