П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеПоліція просить показати вміст сумки або кишень – це законно?

Поліція просить показати вміст сумки або кишень – це законно?

Этот материал также доступен на русском языке
Під час карантину поліцейські почали активніше перевіряти документи у громадян. Це пов’язано з різними обмеженнями в «червоній зоні». А як щодо перевірки особистих речей? Як цю процедуру прописано в законі?

Давайте розберемося, які повноваження має поліція.

Поліцейські можуть зупинити людину та перевірити її кишені?

Поліція не має права копатись у людини в кишенях, але може провести візуальний огляд. Це називається поверхнева перевірка. Поліцейський проводить руками або металошукачем по одязі, не проникаючи в кишені. Якщо намацає щось підозріле, схоже на пістолет або пакет із наркотиками, може попросити показати цю річ.

Поверхневу перевірку має проводити поліцейський тієї самої статі. Тільки в невідкладних випадках це можуть робити поліцейські протилежної статі, але лише з використанням спеціальних засобів. Руками проводити по одязі у такому разі не можна.

На якій підставі поліція може провести поверхневу перевірку?

Поліція не може перевіряти людей без достатніх підстав. Провести візуальний огляд дозволено, якщо поліцейські вважають, що людина має при собі заборонену річ, яка може становити загрозу. Ви маєте повне право запитати правоохоронців, чому вони хочуть вас перевірити і що саме намагаються знайти. І вам повинні назвати причину.

Якщо поліцейський просить показати річ, яку намацав у вас у кишені, можна відмовитися. Щоправда, у такому разі вас можуть затримати і вилучити річ уже у плині особистого огляду.

Полицейские могут остановить человека и проверить его карманы?

Чим особистий огляд відрізняється від поверхневої перевірки?

Особистий огляд проводять, коли є ознаки адміністративного правопорушення. Ваші кишені вивертатимуть і перевірятимуть особисті речі в присутності двох понятих. За наслідками огляду складають адміністративний протокол.

Підстави щодо особистого огляду такі:
  • людина вчинила або вчиняє адміністративне правопорушення
  • на тілі або одязі людини є характерні ознаки правопорушення (кров, рани, бруд)
  • на людину вказали, що вона скоїла правопорушення
  • є орієнтування на правопорушника (словесний портрет, фото або відео)

Огляд речей повинні проводити при вас. У невідкладних випадках їх можуть доглянути без вашої участі, але з двома понятими.

Щодо огляду приміщень або житла, то цим займаються слідчі або прокурори, якщо для цього є відповідні підстави.

На каком основании полиция может провести поверхностную проверку?

Що робити, якщо поліція незаконно перевіряє мої речі?

Ви маєте право знімати поліцейських на телефон. Це буде доказом для подальшої скарги. Спробуйте сфотографувати нагрудний жетон поліцейського або попросіть його представитися.

Скаргу можна подати письмово на ім’я начальника відділку поліції. Або продиктувати її усно (всі розмови записуються) по телефону 102 або на гарячу лінію Національної поліції 0 800 50 02 02.

Електронна пошта поліції: [email protected]

Також з поліцією можна зв’язатися в соціальній мережі Facebook або Instagram.

Андрій Горін

Фото: Національна поліція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні