Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк здійснюються нарахування за газ?

Як здійснюються нарахування за газ?

Этот материал также доступен на русском языке
Обсяг спожитого газу для приміщень без приладів обліку розраховується пропорційно до кількості осіб, зареєстрованих у квартирі.

«У мене у квартирі немає індивідуального лічильника газу. У таких випадках оплата має розраховуватися за нормами споживання? У нас встановлений загальнобудинковий лічильник газу, який жодного стосунку до моєї квартири не має. Облгаз виставляє рахунки за загальнобудинковим лічильником, який показує кубометри в кілька разів більші за фактичне споживання. Прошу роз’яснити це питання.

Б.І., отримано електронною поштою»

Як визначаються обсяги газу

Ілюстративне фото

Вичерпну відповідь на ваше запитання можна знайти у Постанові Кабінету Міністрів № 620*. У пункті 5 цього документа зазначено, що обсяги газу визначаються:

1) у будинках, де не встановлено квартирних лічильників газу, – за показаннями будинкового вузла обліку. При цьому весь обсяг спожитого газу розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, зареєстрованих у квартирі;
2) у будинках, де, крім будинкового вузла обліку, частково встановлено квартирні лічильники газу:
для споживачів, які мають квартирні лічильники газу, – за показаннями таких лічильників;
для споживачів, які не мають квартирних лічильників газу, – за показаннями будинкового вузла обліку. При цьому із загального обсягу газу виключаються сумарні показання квартирних лічильників газу, а різниця розподіляється оператором газорозподільної системи між споживачами, які не мають квартирних лічильників газу.

За відсутності зареєстрованих у квартирі осіб та офіційних даних про припинення постачання газу до квартири (будинку) облік спожитого газу здійснюється з розрахунку на одну особу.

Часто у багатоквартирних будинках розміщуються організації юридичних або фізичних осіб – підприємців. Відпуск газу для таких споживачів здійснюється лише тоді, коли у приміщенні буде встановлено та прийнято в експлуатацію окремий вузол обліку природного газу. Покази таких вузлів обліку виключаються із показань загальнобудинкового лічильника.

Будьте уважні

Якщо контролери виявлять порушення, пов’язані з виходом із ладу загальнобудинкового лічильника, обсяг спожитого газу визначатиметься інакше. Зокрема, для споживачів без лічильників газу його розрахують за середнім обсягом споживання газу за три попередні місяці до моменту виходу з ладу будинкового вузла обліку.

Важливо знати

За відсутності у квартирі приладів обліку газу має значення кількість зареєстрованих на житлоплощі осіб. Якщо споживач знімається з реєстрації або, навпаки, реєструється за місцем проживання, оператором газорозподільної системи до 25 числа місяця, що передує розрахунковому, слід подати інформацію про зміну складу домогосподарства.

Відповідальність за вчасність і достовірність наданої інформації несе побутовий споживач. Якщо така інформація подається із запізненням – вона враховується у наступному розрахунковому періоді без перерахунку за минулий період.

Марія Васильєва

*«Про затвердження Тимчасового положення щодо порядку проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» № 620 від 16 травня 2002 року (у редакції від 9.02.2016 р.).

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні