П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУдар по бюрократах: новий закон дозволяє громадянам контролювати чиновників

Удар по бюрократах: новий закон дозволяє громадянам контролювати чиновників

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада 16 листопада ухвалила закон про адміністративну процедуру. Тепер чиновники повинні діяти за єдиними стандартами та пояснювати громадянам кожне своє рішення.

У Міністерстві юстиції назвали цей закон «тихою революцією», бо він повністю змінює радянський підхід взаємодії людей і держави.

Давайте розберемося, які з’являться зміни та що в новому законі такого революційного.

Що зміниться для пересічного українця?

В Україні понад двадцять років намагалися ухвалити закон про адміністративну процедуру, але депутатам постійно щось заважало. Весь цей час українцям доводилося спілкуватися з чиновниками за старою радянською схемою. У кожному відомстві свої правила, і звичайні громадяни не мають уявлення, що діється за чиновницькими дверима і як приймаються рішення.

Давайте розглянемо типову ситуацію із життя, щоб було зрозуміло, що таке стара радянська система.

Одинока мати виховує двох дітей, живе у селі та годує свою родину завдяки невеликій земельній ділянці. Як одинока мати, вона отримує від держави соціальну допомогу на виховання дітей та субсидію на комунальні послуги.

Щомісяця їй перераховували на картку 2000 гривень соцдопомоги, але в один із місяців вона отримала менше, ніж зазвичай. У відділку банку їй порадили піти до соціальної служби, бо банк тут ні при чім.

У соцслужбі жінці сказали, що за наслідками перевірки зробили перерахунок. Виявляється, свого часу їй неправильно встановили розмір соцдопомоги. Тепер вона отримуватиме не лише менше грошей, а й має повернути різницю, яку їй переплатили. Жодних подробиць чиновники їй не повідомили. Що робити далі – жінка не розуміє.

За словами депутатки і голови підкомітету з питань адміністративних послуг Лариси Білозір, у ситуації з цього прикладу органи влади самовільно погіршили становище жінки і просто поставили її перед фактом. Жінку ніхто не попереджав, що розмір виплат може зменшитися. Її ніхто не вислухав, не навів обґрунтованих аргументів і не пояснив, як можна оскаржити це рішення та що робити далі.

За новим законом про адмінпроцедуру, чиновники мають заздалегідь попереджати людей про ухвалення таких рішень. Крім того, громадянин має право ознайомитися з усіма документами, а не просто отримати відповідь на словах.

Удар по бюрократам

Які права з’являться у громадян згідно з адміністративною процедурою?

Люди зможуть брати участь в ухваленні рішень, які їх безпосередньо стосуються. Це наближає нас до країн Євросоюзу, де є чіткий алгоритм дії чиновників, громадян і бізнесу.

Згідно з новим законом, громадяни мають право:

  • отримувати від органів влади пояснення щодо дій та рішень
  • брати участь особисто або через представників у прийнятті рішень
  • ознайомитися з матеріалами у своїй справі (крім документів з обмеженим доступом)
  • робити копії будь-яких рішень або актів, які безпосередньо стосуються людини
  • висловлювати свою думку, а також бути вислуханою
  • оскаржити рішення чиновників

Більшість конфліктів та непорозумінь між людьми та органами влади, як правило, виникає через недосконалу процедуру спілкування. Новий закон має зробити взаємодію з чиновниками прозорою, а найголовніше — передбачуваною.

Які обов’язки будуть у чиновників?

Закон про адмінпроцедуру передбачає, що отримання послуг стане зручнішим. У перспективі, коли держава відмовиться від паперів та перейде до «цифри», завдяки цьому закону можна буде відслідковувати рішення чиновників на всіх етапах.

Органи влади повинні:

  • запросити людину не менше ніж за 7 днів до ухвалення рішення, якщо людина виказувала бажання бути присутньою
  • поінформувати громадянина про ухвалене рішення
  • повідомляти про початок розгляду справи, що стосується людини (перерахунок субсидії, перегляд умов договору, зміна нарахувань тощо)

Органам влади заборонено вимагати у людей документів або довідок, що не стосуються обставин справи. Збирати дані й документи повинен адміністративний орган. Крім того, людям зовсім не обов’язково відвідувати кабінет чиновника — пояснення та зауваження можна давати в режимі відеоконференції поза стінами адміністративного органу.

Андрій Горін

Фото: Freepik

Читайте також:

Рада: ухвалено закон, який допоможе розв’язувати конфлікти без суду

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні