П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧи можна надовго полишати машину?

Чи можна надовго полишати машину?

Этот материал также доступен на русском языке
Машини проектують з огляду на те, що вони мають їздити. Якщо двигун довго не запускати, то можуть виникнути проблеми. Тут не працює життєва логіка, що чим менше користуєшся, тим більше вистачить.

Давайте розберемося, що відбувається з автомобілем під час тривалого простою і чому потрібно періодично заводити двигун.

Як часто потрібно «відвідувати» автомобіль у гаражі?

 

Що частіше, то краще. Автомеханіки рекомендують заводити машину раз на півтора-два місяці і прогрівати двигун до робочої температури. Якщо цього не робити, то моторне мастило з часом почне розшаровуватися: важкі фракції випадатимуть в осад. При спробі запустити двигун після тривалого простою (рік і більше), цей осад може забити мастильні канали і двигун вийде з ладу. Якщо ж періодично заводити, то мастило циркулюватиме і перемішуватиметься.

Під час довгого простою також страждають сальники та ущільнювальні гумки. На них згубно впливає повітря, бо мастило стікає у піддон двигуна. В результаті гума втрачає еластичність, тріскається, а пружинки в сальниках можуть розсипатися. Через це масло просочуватиметься, його витрата збільшиться.

 

Ще одна часта проблема – з радіатора або патрубків може потекти антифриз. Коли двигун довго не заводять, система охолодження в місцях з’єднання втрачає герметичність. Це ж відбувається з паливними шлангами, вони тріскаються та руйнуються.

Чи потрібно їздити машиною, а чи достатньо прогріти на холостому ходу?

Бажано проїхати невелику відстань, при цьому активно натискаючи на гальмо. Коли машина довго стоїть, гальмівні колодки можуть іржавіти. Щоб очистити іржу з робочої поверхні, потрібно гальмувати.

Гальмівну рідину після довгого простою краще замінити. Вона може накопичувати вологу, тому її характеристики погіршуються.

Якщо надовго полишити машину в гаражі або на стоянці, є ризик, що покришки змінять свою геометрію. Колеса можуть стати «квадратними» у тих місцях, де було навантаження. Тому варто трохи проїхатися, щоб уберегти шини від таких дефектів.

Скільки заливати палива у бак, якщо довгий час не збираєшся їздити?

Термін придатності палива приблизно 5 років. Але це за умови, що дотримано правил зберігання: немає коливань температури та мінімальний контакт із повітрям. У паливному баку автомобіля умови далеко не ідеальні, тому бензин і солярка набагато швидше псуються.

Деякі водії заливають бак під зав’язку, щоб зменшити кількість конденсату на стінках. Волога в паливному баку впливає на запуск і роботу двигуна: що менше, то краще. Однак при тривалому простої паливо, як і моторне мастило, все одно розпадається і втрачає свої властивості. Перед першим запуском його рекомендують замінити або розбавити свіжим. Тому краще залити бак приблизно на третину, тоді паливо можна буде спокійно розбавити.

Андрій Горін

Фото: Рexels, Freepik, autoweek.com

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні