П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНові правила дорожнього руху: що змінилося?

Нові правила дорожнього руху: що змінилося?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 листопада в Україні з'являться нові знаки та нові правила нанесення розмітки. Найбільше змін буде для велосипедистів.
Давайте розберемося, що зміниться для водіїв та велосипедистів.

Це правда, що правила для велосипедистів стали суворішими?

Це не зовсім так. Правила не стали суворішими, просто в них внесли роз’яснення та уточнення багатьох понять. З’являться нові знаки, яких велосипедисти повинні будуть дотримуватись.

Велосипедна доріжка — доріжка з покриттям поза межами проїжджої частини вулиці та/або дороги, розміщена окремо або разом з тротуаром або пішохідною доріжкою. Велосипедну доріжку тепер позначають не лише знаком, а й розміткою.

У правилах з’явилося визначення смуги для велосипедистів. Це смуга, яка призначена для руху велосипедами в межах проїжджої частини вулиці та/або дороги. Її позначають спеціальним знаком та розміткою.

Велосипедний переїзд – місце перетину велосипедистами проїжджої частини в межах або поза перехрестям. Позначається спеціальною дорожньою розміткою. Велосипедист повинен перетинати проїжджу частину велосипедним переїздом, а якщо його немає — то діяти згідно з правилами дорожнього руху.

У місцях, де рух регулюється, велосипедисти повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора. Також передбачені нові таблички, де буде вказано напрямок руху для велосипедистів.Знаки и правила для велосипедистов

Які зміни будуть для пішоходів?

З’являться діагональні пішохідні переходи. Їх позначатимуть спеціальним знаком. Переходити вулицю по діагоналі де захочеться – не можна. Тільки якщо є знак.

Діагональний перехід може бути лише на регульованих перехрестях, де сигнал світлофора не переходить у режим жовтого миготливого сигналу.

Новые знаки дорожного движения

Нові знаки дорожнього руху

Як зміниться розмітка на дорогах?

З’явиться нове забарвлення для вертикальної розмітки: жовто-червоне. Її наноситимуть у місцях, де часто трапляються ДТП, а також коли встановлені дорожні знаки, що обмежують рух транспорту по висоті або обмежена видимість у напрямку руху.

Новая вертикальная разметка

Нова вертикальна розмітка

Лежачі поліцейські теж стануть різнобарвними. Тепер на узвишші, яке призначене для штучного зниження швидкості, наноситимуть чорно-жовту розмітку. Раніше їх малювали суцільним жовтим.

Лежачий полицейский: разметка

Лежачий поліцейський: розмітка

Розділову смугу на заміській дорозі наноситимуть широкою суцільною лінією. Раніше цю розмітку малювали як вузькою суцільною лінією, так і широкою. Нині залишили лише один варіант – широкий.

Разделительная полоса и широкая сплошная линия разметки

Розділова смуга та широка суцільна лінія розмітки

Багато які автовласники турбуються, що з 1 листопада їм доведеться їздити з рулеткою та заміряти ширину розмітки на розділовій смузі. Адже якщо дорожні робітники нанесли вузькі суцільні лінії замість широких, то можна попасти на штраф за перевищення швидкості.

У правилах написано, що на дорогах з розділову смугою можна їхати зі швидкістю до 110 км/год, а там де такої смуги немає, – тільки до 90 км/год.

Але розділова смуга – це саме смуга. Її ні з чим не сплутаєш, вона не призначена для стоянки чи руху. Розділову смугу виділяють конструктивно (на ній може рости трава, зроблений тротуар для пішоходів, збоку бордюрчики), або вона позначена суцільними лініями на асфальті.

Слева и справа — разделительная полосаРозділові смуги: ліворуч намальована, праворуч конструктивно виділена

Теоретично, поліція може сказати водієві, що на дорозі намальовано не розділову смугу, а просто дві суцільні вузькі лінії. Але вирішувати таку колізію потрібно буде в суді, бо у правилах такої ситуації не описано.

Які знаки з’являться на дорогах?

Передбачено багато нових знаків та табличок для сервісу:

  • платна дорога
  • терміни використання денних ходових вогнів (ближнього світла фар)
  • зарядна станція для електромобіля
  • інформаційні таблички про пересадки на громадський вид транспорту

Какие знаки появятся на дорогах?

Нові знаки на дорогах

Раніше опубліковано:

1 листопада набирають чинності нові правила дорожнього руху: що зміниться?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні