Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому у нас є стільки різних ікон Божої Матері?

Чому у нас є стільки різних ікон Божої Матері?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз відомо про існування близько семисот шанованих ікон Пресвятої Богородиці. Це не дивно, бо Пречисту Матір дуже люблять християни в усьому світі.

 

Заступниця роду християнського, утішителька

Історія християнства та деяких країн тісно переплетена, тому особливо шанують Пресвяту Богородицю там, де Вона жила або бувала. Наприклад, у Грузії, якій вона обіцяла своє заступництво, на Афоні, де вшановується як Ігуменя Святої Землі, у Європі – як покровителька та заступниця Польщі.

На Русі Богородицю завжди любили дуже трепетно. Першу кам’яну церкву Київської Русі, Десятинну, було освячено на честь Успіння Божої Матері.

Що стосується іконописних образів Пречистої, то багато які з них відомі чудесами та зціленнями, здійсненими за молитвами перед ними. Якому вірянину не знайомі такі богородичні ікони як Казанська, Боголюбська, Володимирська, Знамення, Одигітрія (Смоленська)?

Є чотири типи іконографії Божої Матері: Знамення, або Оранта (від грецького «молільниця»), Одигітрія («провідниця»), Розчулення, або Єлеуса («милуюча»), акафістний. Дивно, але саме вони дали основу для створення сотень образів Пресвятої Богородиці, а різні деталі додавали іконописці, бажаючи відобразити якісь події життя Церкви чи історії своєї землі.

Чому популярність зображень Пресвятої Богородиці така велика? Вона – головна заступниця роду християнського, просителька перед Господом і утішителька. Вона вища за всіх святих, найближча до Бога. «Не маємо іншої помочі, не маємо іншої надії, крім Тебе, Владичице», – так звертаються до Пречистої віряни, і не випадково.

Згадаймо епізод Євангелія, коли розп’ятий на Хресті Христос, «побачивши Матір і учня, що стояв там, якого любив, каже Матері Своїй: Жінко! ось, син Твій. Потім каже учневі: Ось, Мати твоя! І з того часу цей учень узяв її до себе» (Ів. 19:26-27).

Богородиця всиновила все людство

Вважається, що в особі апостола Івана Богородиця всиновила все людство. У Православній Церкві шанування Богородиці велике, як і кількість улюблених християнами образів Пречистої. Однак таке шанування іноді призводить до того, що ікони починають ділити за «спеціалізацією»: для захисту від пожеж моляться перед чином «Неопалима Купина», для зцілення від недуги пияцтва – перед «Невпиванною Чашею» і так далі. Виходить, що людина прив’язана до ікони і не розуміє, що в її свідомості відбувається підміна.

Потрібно пам’ятати: ми молимося Божій Матері, а не іконі. Не важливо, перед яким чином Богородиці підносити молитви: Вона все одно всіх чує і допомагає. Чудеса чинить не ікона, а Господь за проханнями Божої Матері. Отже, якщо трапляються якісь життєві проблеми чи прикрощі, звертаймося до нашої скорої Помічниці, просімо її захисту і уповаймо на Її благодатну допомогу».

26 жовтня Православна Церква вшановує Іверську ікону Пресвятої Богородиці.

Диякон Дмитро Стрижак

Джерело: gorlovka-eparhia.com.ua

Раніше опубліковано: Як навчитися розуміти ікони?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні