Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиІнтернати для літніх людей зникнуть. Що пропонують натомість?

Інтернати для літніх людей зникнуть. Що пропонують натомість?

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство соціальної політики має намір поступово відмовитися від інтернатів для літніх громадян та людей з інвалідністю. Чиновники вирішили, що необхідний догляд такі люди мають отримувати вдома. 

Нові правила від уряду

Міністерство запровадило новий порядок виплати професійним доглядальницям, які обслуговують літніх людей, людей з інвалідністю, тяжкохворих. Відповідну постанову ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України*.

За словами голови відомства Марини Лазебної, мета новації – створення найкомфортніших умов догляду за людьми, які потребують допомоги. Нові правила дозволять їм не перебувати у спеціалізованих інтернатах, а залишатися вдома. Доглядальницям же, які пройшли спеціальну підготовку, допоможуть швидше оформити всі необхідні документи для отримання грошової компенсації коштом місцевого бюджету.

Введення такої соціальної послуги, вважають у міністерстві, стане ще одним варіантом догляду за літніми людьми, тяжкохворими, людьми з інвалідністю. І саме завдяки його розвитку надалі з’явиться можливість поступово відмовитися від спеціалізованих інтернатів.

Хто надасть допомогу вдома і скільки можна заробити?

Раніше всі, хто доглядав за літніми людьми, людьми з інвалідністю та тяжкохворими, – родичі або професійні доглядальниці – отримували за це однакову суму компенсації. Тепер же надавачі послуги з догляду – соціальні працівники, які підтвердили свою професійну кваліфікацію, можуть отримувати щомісяця близько 10 тисяч гривень за обслуговування однієї людини.

 …Заяву про надання такої послуги разом з необхідним пакетом документів можна подавати за місцем проживання до центру надання адміністративних послуг, сільської, селищної або міської ради…

Заяву про надання такої послуги разом з необхідним пакетом документів можна подавати за місцем проживання до центру надання адміністративних послуг, сільської, селищної або міської ради, а також через портал «Дія». Потім треба укласти тристоронній договір між одержувачем послуги, професійною доглядальницею та виконавчим органом сільської, селищної або міської ради.

Громадяни, які збираються доглядати за літніми людьми на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю і пройти підготовку або перепідготовку з надання соціальної послуги з догляду.

 Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» №1040 від 6 жовтня 2021 р.

 

Раніше опубліковано: Кого прихистить притулок?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні