Статті

Стаж роботи і електронна трудова: про що треба знати майбутнім пенсіонерам?

У такій ситуації ще актуальнішим постає питання про те, як тепер підтверджуватимуть стаж при призначенні пенсії.

Трудова книжка в комп’ютері: хто внесе дані?

Насправді в цьому питанні практично нічого не змінилося. Основним документом, що підтверджує стаж до 2004 року, є трудова книжка та інші паперові документи. Починаючи з 1 січня 2004 року стаж підтверджується на підставі даних персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Навіть якщо у трудовій книжці є записи про роботу після 2004 року, але внески в цей час до Пенсійного фонду не сплачувалися, то такі періоди до стажу не врахують.

Згодом актуальність трудових книжок відпаде і весь стаж враховуватиметься лише в електронному вигляді. А поки що до наявних даних про сплату внесків після 2004 року в електронному вигляді можна додавати відскановані документи про стаж до 2004 року. Це і трудові книжки, і відомості про навчання, про службу в армії тощо.

Працюючим громадянам в цьому сенсі простіше. Оцифруванням трудових книжок займаються представники відділів кадрів. Але зробити це можна і самому. Для цього потрібно зареєструватися на порталі електронних послуг Пенсійного фонду, попередньо оформивши електронний цифровий підпис. Тоді можна самостійно відсканувати документи про свій стаж до 2004 року і завантажити їх на портал Пенсійного фонду. Більше того, надалі можна відстежувати, наскільки справно роботодавець платить за вас пенсійні внески, тобто контролювати свій стаж. У майбутньому все це дозволить оформити пенсію, взагалі не виходячи з дому. Нинішні пенсіонери, які вже зареєструвалися на такому порталі, можуть самостійно відстежувати розмір своєї пенсії та її складових. Це ж дозволяє подавати заяву на перерахунок пенсії по Інтернету, уникаючи виснажливих відвідувань Пенсійного фонду.

Паперові документи ще можуть стати у пригоді

Але технології майбутнього, на жаль, не позбавляють нас вкоріненої бюрократії. Що робити, якщо з наявними документами про стаж не все гаразд і відсилати до Пенсійного фонду нічого? Відразу згадується всім відоме: «без бумажки ты букашка, а с бумажкой – человек».

Зі стажем після 2004 року все цілком зрозуміло: немає внесків – немає стажу. А от зі стажем до 2004 року ми все ще спираємося на старі правила. Йдеться передусім про «Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» (затверджений Постановою Кабінету Міністрів №637 від 12 серпня 1993 року). Згідно з цим Порядком, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі якщо документи про трудовий стаж взагалі не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Для підтвердження трудового стажу приймаються також виписки з наказів, особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати, характеристики, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання, а також інші документи, що містять відомості про періоди роботи. Можуть навіть прийматися членські квитки профспілок, але при цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

***

Важливо розуміти, що є окремі нюанси у підтвердженні стажу служби, навчання, догляду за особами з інвалідністю тощо. Проблеми виникають також при підтвердженні стажу для різних професій (наприклад, роботи в колгоспі або роботи членів творчих спілок). Непросто іноді підтвердити підприємницький стаж, про що ми не раз писали. Про все це у трудовій книжці, як правило, не пишуть. Але наша газета пише протягом уже 16 років.

У наступному номері ми далі висвітлюватимемо нюанси підтвердження стажу, а якщо у вас, любі читачі, виникнуть якісь питання, ми неодмінно постараємося відповісти на них. Пишіть нам за адресою:

65058, м. Одеса

вул. Маршала Говорова, 2, офіс 314.

*Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» № 1217-IX від 5 лютого 2021 року.

Сергій Коробкін

Раніше опубліковано: Пільговий стаж і право на пенсію: чому пенсіонер мусить бути в курсі?

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 22 травня

В Україні 22 травня у погоді не буде суттєвих змін. Увесь час має бути тепло.…

21/05/2024 22:30
  • Новини

​Магнітні бурі на середу, 22 травня

Чи варто очікувати геомагнітних хвилювань цього дня?

21/05/2024 21:37
  • Статті

“Швидка” самому собі: як розпізнати інсульт та зуміти надати першу допомогу

Інсультом називають раптове порушення кровообігу мозку. Він виникає при зупинці кровотоку однією з артерій. Кров…

21/05/2024 20:34
  • Статті

Шведський шоколадний пиріг – воістину королівське частування: не залишиться ні крихти

Шведський шоколадний пиріг - це неймовірно вишукані солодкі ласощі. Він поєднує в собі ніжний шоколадний…

21/05/2024 19:30
  • Статті

Міф чи правда: чи допоможе тибетська настоянка очистити судини

Щоб кровоносні судини були чистими, потрібно підтримувати нормальні рівні холестерину, глюкози в крові та артеріального…

21/05/2024 19:21
  • Статті

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні…

21/05/2024 18:35