Статті

Хворіє дитина. Чим допомагають батькам?

Крім душевного болю, проблеми зі здоров’ям завжди пов’язані з матеріальними витратами. Особам, які доглядають за хворою дитиною, держава виділяє фінансову допомогу. Яку суму дають і хто може її отримати?

Хто може розраховувати на підтримку?

Умови призначення та виплати допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, визначені Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» №1751 від 27 січня 2001 року (в останній редакції від 20.07.2021 р.), що передбачено законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається одному з батьків, усиновителів, прийомних батьків, батьків-вихователів, а також опікуну, піклувальнику (далі – законний представник дитини), який постійно проживає і здійснює догляд за дитиною, хворою на один або кілька видів захворювань, станів. Перелік захворювань затверджений Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на отримання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, на надання такій дитині соціальних послуг» № 1161 від 27 грудня 2018 року (в останній редакції від 29.01.2020 р.).

Які документи треба надати?

Для призначення допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, треба звернутися до управління соціального захисту (для жителів області – до центру надання адміністративних послуг, управління соціального захисту або до уповноваженої особи ОТГ). За умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява законного представника дитини (складається за формою, встановленою Мінсоцполітики);

2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

3) документ, що підтверджує повноваження усиновителя, опікуна, піклувальника (копія рішення про усиновлення або про встановлення опіки), прийомних батьків, батьків-вихователів (копія рішення про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї);

4) довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку природжену ваду розвитку, рідкісне орфанне, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет першого типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня – або про те, що дитина зазнала тяжкої травми, потребує трансплантації органу, паліативної допомоги. Довідку видає лікарсько-консультативна комісія лікувально-профілактичного закладу.

Скільки виділяє держава?

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається з дня звернення по її призначення на кожну хвору дитину в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (станом на 1 вересня 2021 року – 1854 гривні). Гроші виплачуються протягом шести місяців, незалежно від отримання інших видів державної допомоги.

Треба сказати про те, що 2 лютого цього року було ухвалено зміни до статті 18 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо підвищення розміру допомоги на дітей з тяжкими хворобами, яким не встановлено інвалідність»*. Таким чином, з 1 січня 2022 року розмір такої допомоги буде збільшений і складе два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Виплата допомоги на наступний період продовжується на підставі заяви законного представника дитини та довідки про захворювання дитини з дня зупинення виплати, якщо звернення надійшло протягом одного місяця з дня зупинення.

В яких випадках допомогу виплачувати не будуть?

Виплата допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, призупиняється в разі:

  • тимчасового влаштування хворої дитини на повне державне забезпечення за заявою одержувача такої допомоги;
  • влаштування хворої дитини на повне державне забезпечення, коли хвору дитину забрали у отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
  • невиконання обов’язків з догляду за хворою дитиною.

Виплата допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, припиняється в разі:

  • встановлення дитині інвалідності (по досягненні дитиною 18 років);
  • коли допомогу призначено на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
  • позбавлення отримувача допомоги волі за вироком суду;
  • скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;
  • звільнення опікуна або піклувальника дитини від виконання відповідних обов’язків;
  • смерті дитини;
  • смерті одержувача допомоги.

* Закон України № 1176- IX від 2 лютого 2021 року. Зміни наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

Ольга Новикова

Підготовано за допомогою Управління соціального захисту населення в Суворовському районі Одеси.

Новое на сайте

  • Новини
  • Різне

Свята та народні прикмети 20 травня – чому цього дня не можна стригтися та тримати вікна відчиненими

20 травня в Україні святкують День банківських працівників, Всесвітній день метролога, Всесвітній день лікаря-травматолога, Всесвітній…

20/05/2024 06:48
  • Новини

І на обід, і на святковий стіл: оригінальна та апетитна закуска із звичайнісіньких продуктів

Якщо ви хочете урізноманітнити своє меню або здивувати рідних цікавою стравою, пропонуємо вам рецепт найсмачнішої…

20/05/2024 05:31
  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42