П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк зміняться тарифи на тепло?

Як зміняться тарифи на тепло?

Этот материал также доступен на русском языке
Напередодні нового опалювального сезону нам варто підготуватися до підвищення тарифів на тепло і гарячу воду. І залежати нові тарифи на ці комунальні послуги багато в чому будуть від регіону проживання абонентів.

Жителям яких областей доведеться платити більше?

Газ ринковий – тарифи захмарні

Істотне подорожчання опалення по всій країні експерти пояснюють кількома факторами. Зокрема, скасуванням дії спеціальних зобов’язань на ринку газу, які дозволяли підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) купувати блакитне паливо за пільговою ціною. А також – високою ринковою ціною, за якою тепловики змушені купувати газ. Якщо більшість теплокомуненерго затверджували свої тарифи, коли ціна на блакитне паливо була 5 – 5,50 гривні, то сьогодні Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз» запропонувала його тепловикам по 7,42 гривні. При тому, що вартість газу в тарифі на тепло становить 70%.

Крім того, на підвищення тарифу вплинули умови постачання блакитного палива – відповідно до договорів з «Нафтогазом», тепловики повинні вносити за нього авансові платежі.

Тож підвищення вартості послуг теплокомуненерго в новому опалювальному сезоні на

40-60%, судячи з усього, є неминучим. Експерти вже сьогодні прогнозують, що найбільше зростання тарифів на тепло і гарячу воду загрожує таким містам: Чернівці – 75%; Тернопіль – 70%; Старокостянтинів – 63%; Одеса – 56%; Кременчук – 53%; Київ – 40%; Полтава – 36%.

До опалювального сезону… не готові

У Чернівцях через нерентабельність виробництва електрики місцевою теплоелектроцентраллю і заборгованість населення опалювальний сезон міг опинитися під загрозою зриву. І щоб не залишити місто без тепла, тепловики просто змушені були підняти тарифи. Оголосили про зростання вартості послуг і в комунальному підприємстві «Київтеплоенерго».

Муніципальна влада міст України відзначає чимало причин, «завдяки» яким опалювальний сезон у країні взагалі може не відбутися. Так, у Яворові та Новому Роздолі Львівської області тепломережі до опалювального сезону все ще не готові. Потрібен ремонт теплотраси в місті Горохові на Волині. 

У Херсоні дуже низький відсоток готовності будинків до опалювального сезону. У Жовтих Водах Дніпропетровської області все ніяк не закінчиться судовий процес між НАК «Нафтогаз» і КП «Жовтоводськтепломережа». А в Чернігові через збитковість виробництва електроенергії місцева теплоелектроцентраль зовсім зупинилася.

Теплопостачання тільки до листопада?

У Полтавській, Харківській, Миколаївській, Черкаській областях опалювальний сезон виявився під загрозою зриву через колосальну заборгованість населення. Влада Луцька та Житомира відзначає, що подорожчання енергоносіїв може стати причиною можливого провалу нового опалювального сезону. Споживачі просто перестануть платити за послугу. Адже і зараз тарифи на теплопостачання непідйомні. В результаті теплокомуненерго не буде на що закуповувати газ.

Відшкодовувати витрати ТКЕ на постачання теплоенергії городянам повинна муніципальна влада. Але в мерії Тернополя, наприклад, заявили, що коштів для компенсації тепловикам немає.

А мер Славутича і зовсім попередив, що опалювальний сезон в Україні може закінчитися вже в листопаді: багатьом ТКЕ через необхідність платити за газ наперед вистачить грошей на блакитне паливо тільки до цього періоду. 

***

Водночас президент Зеленський звернувся до мерів міст, закликавши їх все ж знайти кошти, щоб відшкодувати витрати ТКЕ перед стартом опалювального сезону. А в Мінрегіоні пообіцяли розробити програму компенсації місцевим бюджетам витрат на оплату авансових внесків і на підтримку тепловиків. Як працюватиме ця програма, поки що невідомо.

Раніше повідомлялося: з 1 жовтня наберуть чинності нові тарифи на електроенергію

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні