Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіКоефіцієнт заміщення: що це таке?

Коефіцієнт заміщення: що це таке?

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді - діра. Скоро платити пенсії буде нічим. Батьків повинні утримувати діти. Останнім часом ми чуємо про це дедалі частіше. 

Мабуть, нас готують до нового підвищення пенсійного віку. На розгляді Верховної Ради вже перебуває один цікавий документ. Що пропонують законодавці?

Всі ми знаємо, що в більшості іноземних держав вік виходу на пенсію набагато вищий за наш. В середньому громадяни інших країн починають отримувати пенсійні виплати в 63-64 роки, причому як чоловіки, так і жінки.

В Україні жінки тепер теж нарівні з чоловіками виходять на пенсію – у 60 років. Звичайно, якщо встигли заробити необхідний стаж. Незабаром вік виходу на пенсію можуть ще підняти. У Верховній Раді вивчають законопроект №5566, який передбачає підвищення пенсійного віку на один місяць щороку, починаючи з 2023 року. Це означає, що в 2035 році ми почнемо виходити на пенсію в 61 рік.

У той же час для жінок, які народили дитину і доглядали за нею до шестирічного віку, пенсійний вік зменшать на шість місяців. Якщо дітей більше, то відповідно і більше скорочується пенсійний вік – в цілому не більше ніж на три роки.

Цей маневр автори ініціативи назвали «коефіцієнтом заміщення»: щоб майбутні матусі вийшли на пенсію раніше, іншим доведеться працювати довше. Таким чином законодавці сподіваються стимулювати народжуваність і вирівняти несприятливу демографічну ситуацію.

Просто факт

Сьогодні через падіння народжуваності та міграцію трудових ресурсів, кількість працездатних і пенсіонерів в Україні зрівнялася. Це означає, що відрахувань із зарплат на пенсії не вистачає. Загальне підвищення пенсійного віку продиктоване потребою у збалансуванні доходів і видатків Пенсійного фонду.

Раніше повідомлялося: Кабмін: мінімальна зарплата підвищується. — Торкнеться кожного

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні