Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКоли садити озимий часник?

Коли садити озимий часник?

Этот материал также доступен на русском языке
Правильне саджання часнику під зиму з дотриманням термінів і правил догляду дозволяє отримати повноцінний урожай навесні. Озимий часник легко виростити, знаючи основні принципи його розведення.

Щоб отримати чудовий урожай часнику навесні, досить восени провести його правильне саджання. З вересня по жовтень найкращий період для саджання озимого часнику. Важливо орієнтуватися в настанні морозів, в ідеалі садити потрібно за 35-45 днів до мінусових температур, щоб рослина встигла розвинути кореневу систему. Надто рано садити озимий часник не рекомендується тому, що він може прорости в надто теплий період осені. Від цього він, звичайно, не загине, але сили свої віддає значно і після не дає хорошого врожаю по весні. Зовні озимий часник відрізнити від ярого можна за кількістю зубчиків, у першого їх від 4 до 12, коли у ярого – близько 25, вони можуть ташуватися в два ряди.

На початку значення має тільки якість садивного матеріалу. Всі заходи з догляду будуть марні, якщо ви не змогли купити здоровий озимий часник. Можна купити голландський озимий часник, щоб отримати європейську гарантовану якість, з таким садивним матеріалом точно не виникне проблем.

Де садити озимий часник

Виділіть окрему рівну грядку без заглибин, де може накопичуватися і застоюватися вода. Підготуйте місце за день до саджання, тоді земля не буде надто пухка і невеликий часник не буде провалюватися надто глибоко. Не удобрюйте ґрунт свіжим гноєм. Ґрунт перед саджанням потрібно полити.

Огляньте садивний матеріал на наявність пошкоджень. Здоровий часник на вигляд акуратний та щільний, без гнилі, вм’ятин, з однаковими зубчиками.

Садять бульбочки на глибину двох її висот, а між ними дотримується відстань близько 10 сантиметрів. Між рядами дотримуйте відстань близько 20 см.

Основні заходи догляду за озимим часником:

  • розпушування ґрунту, акуратне прополювання, не варто допускати розростання бур’янів;
  • регулярне помірне поливання;
  • подбати про родючість ґрунту заздалегідь або підживлювати органічними та мінеральними добривами кілька разів за сезон;
  • вчасно боротися з хворобами та шкідниками, приділяючи увагу профілактиці цих недуг.

Озимий часник люблять за невибагливість, ранній урожай і простоту саджання. Іноді можна побачити, як рослина ранньою весною починає прокльовуватися з-під снігу. Взимку укриття не потрібне. Використовують часникові стрілки для подальшого розмноження, а також у кулінарії. Озимий часник зберігається 6-8 місяців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні